"Hareketsizlikle alzheimer riski 3 kat artıyor"

Nöroloji Uzmanı Dr. Esin Baltacı, Alzheimer hastalığına ilişkin hareketsiz kalmanın riski 3 kat arttırdığı bilgisini paylaştı.

SAĞLIK 04.11.2020, 22:54
"Hareketsizlikle alzheimer riski 3 kat artıyor"

Günümüzde toplumdaki yaş ortalamasının artması neticesinde nüfus artışına bağlı olarak nörolojik hastalıkların da yaygınlaştığını görüyoruz. Toplum sağlığını tehdit eden bu yaygın hastalıklar için erken tanı ve önlemler büyük bir kazanç sağlıyor. Kişilerin hastalığa ilişkin bilgilendirilmelerinin önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Esin Baltacı, "Yaşla beraber artan hastalıkların başında alzheimer geliyor. Erken tanı ve tedavi imkanlarına erişiminin daha da artması gerekiyor." dedi.

Genetik yatkınlık ve yaş en büyük risk faktörü

Alzheimer hastalığının beyin hücrelerinde azalma, hücrelerin arasındaki bağlantıların kopması ve kimi zararlı metabolik atıkların birikmesi ile oluştuğunu kaydeden Uzm. Dr. Ersin Baltacı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"En erken belirti hafızaya ilişkin unutkanlık, davranış değişiklikleri ve kişilik, plan yapma ve öğrenmedeki zorluk, şüphecilik, yön bulmada güçlük, uyku, yeme ve tuvalet alışkanlıklarındaki değişim, yutma güçlüğü, yürüme güçlüğü ve kilo kaybıdır. Genetik yatkınlık ve yaş en büyük risk faktörlerindendir. Kolestrol yüksekliği, hipertansiyon, alkol, sigara, yetersiz fiziksel aktivite ve şeker hastalığın oluşumunu 3 kata kadar arttırabilir. Risk faktörlerinin tedavi edilmesi, meyve ve sebze, balık tüketiminin arttırılması, yağlı yiyeceklerden kaçınılması, yeni şeyler öğrenmeyi arttırmak gereklidir."

Yorumlar (0)