Hangisi doğru? Kavurmak mı, haşlamak mı?

Soğan, iyi yağlar olan tereyağı ve zeytinyağında kavrulsa bile kanserojen olabilir. Peki bu durumda ne yapmalıyız? Soğanı kavurmak mı haşlamak mı daha iyi?

SAĞLIK 27.09.2019, 16:46 27.09.2019, 17:23
Hangisi doğru? Kavurmak mı, haşlamak mı?

Son yıllarda beslenme alışkanlıklarının değişmesi, yemeklerde kullanılan yağları da değiştirdi. Kötü kolesterolü artırdığı ve kalp hastalıklarına neden olduğu bilinen ayçiçek yağı ve margarin kullanımı minimuma indi. Artık birçok kişi daha sağlıklı olduğu bilinen tereyağı, zeytinyağı ve hindistancevizi yağına yönelmiş durumda. Ancak bu sağlıklı yağlar gerçekten ne kadar sağlıklı? Daha doğrusu, evde yapılan bazı yanlış işlemler, bu yağları kötü yağlara dönüştürebilir mi?

Soğanı nasıl pişirmeliyiz?

Dr. Öğretim Üyesi Sibel Bölek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, aslında bütün yağların yüksek sıcaklığa maruz kaldığı zaman “doymamış yağ asidi” olan trans yağlara dönüştüğünü belirtti. Trans yağlardan kaçınan kişilerin genelde buna dikkat etmediğine değinen Bölek, özellikle soğanı öldürmek için uzun süre yağda kavurmanın zararlarını anlattı. Uzun süre yağda kavurma sırasında trans yağ oluştuğuna dikkat çeken Bölek, "yağda kavurmak yerine suda haşlamanın" tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kavrulmuş kuru yemişler de risk grubunda!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Bölek, trans yağların özellikle bel ve göbek çevresinde yağlanmaya yol açtığını ifade etti. “Trans yağlarca zengin olma olasılığı yüksek olan bir diğer besin grubu da kavrulmuş kuru yemişlerdir.” diyen Bölek, bu kuru yemişlerde bulunan faydalı yağların trans yağlara dönüştüğünü belirtti. Bu nedenle kavrulmuş olanlar yerine çiğ kuru yemişlerin tüketilmesi tavsiye edildi.

Bu gıdalar trans yağ içeriyor!

Koyun, kuzu ve inek gibi bazı geviş getiren hayvanların imkembesindeki bakterilerle doğal olarak da oluşabilen trans yağlar, insan vücudu için gerekli değildir. Bisküviler, krakerler, kekler, çikolatalar ve gofretler gibi hazır gıdalar ile kızartmalarda yer alan trans yağların kullanılma nedeni, dayanıklılık süresinin uzun olmasıdır.

Trans yağların zararlarını şu şekilde sıralayalım:

  • Kansere neden olur, 
  • Hamilelikte düşüğe yol açar,
  • Bağışıklık sistemini zayıflatır, 
  • Anne sütünün kalitesini düşürür,
  • Alzaymır riskini artırır, 
  • Kandaki yağ oranını yükseltir,
  • Obezite riskini artırır,
  • Karaciğerde fonksiyon bozukluğuna neden olur.

Türkiye’de 2007 yılının ağustos ayında alınan bir karara göre, bir üründe yer alan toplam yağın 100 gramında 1 gramdan az trans yağ varsa bu ürünler  “trans yağ içermez” olarak paketlenir.

Yorumlar (0)