Hangi pozisyonda "horlama" olmaz?

Sırtüstü ya da yüzükoyun yatışlarda horlamanın artış gösterdiği ancak tek bir pozisyonda horlamanın azaldığı görüldü.

SAĞLIK 15.02.2020, 15:21
Hangi pozisyonda "horlama" olmaz?

Obezite sorunu, aşırı yorgunluk, hava kirliliği, stres, dengesiz ve düzensiz beslenme alışkanlığı gibi onlarca nedeni bulunan horlama, özellikle son yıllarda ailelerin kabusu olmuş durumda.

Ancak horlama, uykudan önce yapılacak basit uygulamalarla ortadan kalkabiliyor.

Eskişehir Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bengü Doğan, “Sırtüstü ya da yüzükoyun yatışlarda uyku apnesi ya da horlama artış gösteriyor. Bu durum açıkçası solunum yolunun yer çekiminin etkisiyle sırtüstü ya da yüzükoyun yatıldığında kapanmasıyla ilgili geçecek hava boşluğu daraldığı için daha çok solunum durması ve horlama görüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Uykuda horlama, çiftler arasında zaman zaman huzursuzluklara yol açabiliyor. Bu durum uykuda horladığını bilen insanların toplulukta uyuyakalma korkusu ve mahcubiyet duygusuna da neden oluyor.

Eskişehir Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bengü Doğan, doğru pozisyonda uyumanın horlamayı azalttığını söyledi.

Dr. Bengü Doğan, “Bununla ilgili tam olarak bir şey söylemek zor. Ancak uyku apnesi olan hastaların sırtüstü yatmaları, uyku apnelerini arttırır. Bu nedenle hastalara daha çok sağ ya da sol yanlarına yatmalarını, uyku apnelerinin azaltıldığı bir tedavi önerisi olarak önerilerimiz oluyor." dedi.

Eskişehir Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bengü Doğan, horlamaları yan yatış pozisyonunun azalttığını belirterek şunları söyledi:

"Sırtüstü ya da yüzükoyun yatışlarda uyku apnesi ya da horlama artış gösteriyor. Bu durum açıkçası solunum yolunun yer çekiminin etkisiyle sırtüstü ya da yüzükoyun yatıldığında kapanmasıyla ilgili geçecek hava boşluğu daraldığı için daha çok solunum durması ve horlama görüyoruz. Yan yatıldığında yer çekiminden daha az etkilenildiği ve bu hava boşluğu daha geniş kaldığından dolayı hastalar daha rahat nefes alıyorlar ve daha az horluyorlar” diye konuştu.

Yorumlar (0)