Günlük yaşamın düşmanı baş ağrısını geçirmek için 5 öneri

Sürekli bir şekilde devam eden baş ağrıları, günlük yaşantınızı fazlasıyla zora sokabilir. Fakat, bu tarz baş ağrılarını belirli alışkanlıkları benimseyerek durdurabilmek mümkün. Baş ağrısını geçirebilmek için işte 5 öneri...

SAĞLIK 16.10.2022, 11:30
Günlük yaşamın düşmanı baş ağrısını geçirmek için 5 öneri

Başımıza giren bir ağrı maksimum 72 saat kadar devam edebilir. Baş ağrısı olarak ifade edildiğinde aslında bu durumu biraz genellemiş oluruz. Baş kısmında meydana gelen ağrıların birden çok türü bulunmaktadır. Söz konusu durumun iki ana nedeni vardır. Bunlar gerilim baş ağrısı ve migrendir.

Gerilimli baş ağrısı belirtileri nedir?

Baş ağrısı, baş tarafının her iki kısmını da etkisi altına alan, omuzlara ve boyuna yayılabilen bir ağrı çeşididir. Ağrının şiddeti orta ve hafif şiddette meydana gelir. Ağrı vücudun hareketleri ile ilgili değildir. Baş ağrısının sebep olduğu bu ağrı durumu, hastalar tarafından çoğunlukla “sıkıştırıcı bir ağrı” şeklinde değerlendirilir. Bu çeşitte baş ağrısı ise, kötü duruş ve stres sebebiyle baş ve boyun kaslarının kasılması ile bağlantılı olan "gerilim baş ağrısı" dır.

Migren ağrısı belirtileri nedir?

Migren ise başın yalnızca bir tarafında görülen, vurma veya zonklama şeklinde görülen ve başı döndürme ya da eğme gibi en basit hareketleri bile yapamamanıza neden olan ve gittikçe kötüleşen daha yoğun bir baş ağrısıdır. Ağrının şiddeti şiddetli ve orta aralığında değişiklik gösterir ve yüzün bir kısmını, gözün içini (ağrılı ile aynı tarafı) içerebilir. Bu ağrı sizi günlük hayatınızı durdurmaya itebilecek güçtedir. Yoğun baş ağrısına ek olarak seslere ve ışıklara tepki, kusma veya mide bulantısı rahatsızlıkları da katılabilir.

Baş ağrısı nasıl geçer?

Öncelikle baş ağrısı meydana geldiği anda hızlı bir şekilde eyleme geçmek, özellikle en yoğun migren durumlarında, ağrının giderek çoğalmasını durdurmanın en etkili yollarından bir tanesidir. Ağrının yayılmasına izin verilmemesi gerektiğini duyuran uzmanlar, baş ağrısına hızlı müdahale edilmesini tavsiye etmektedir.

Reçetesiz bir şekilde satışı yapılan bazı NSAID'ler (Steroid Olmayan Anti-İnflamatuar İlaçlar) ara sıra, hafif ila orta güçte baş ağrılarını kesebilir. En güçlü ve devamlı olarak görülen baş ağrıları için alanında uzman doktor tarafından reçete verilerek yazılan ilaçlar kullanılabilir.

Baş ağrılarından kaçınmak için 5 alışkanlık

Aslında çoğunlukla görmüş olduğumuz baş ağrılarının sebebi günlük alışkanlıklarımızdır. Devamlı olarak baş ağrısı yaşıyorsanız yaşam şeklinizde değişiklik yapmanın vakti gelmiş demektir.

Yeterince uyuyun

Baş ağrısının görülmesinin en yaygın sebeplerinden bir tanesi yeteri kadar uykunun alınmamasıdır. Gece uykusunun düzensiz olması, vücudun gündüzden ayrılmasına ve gece süresinde yapması gereken onarım işlevlerini yeteri kadar yerine getirmesine olanak sağlamaz. Bu durum ise gerilim tipi baş ağrısına sebebiyet verir. Öte yandan, hafıza ve konsantrasyon bozukluğu, aşırı yorgunluk, artan sinirlilik ve gün içerisinde uyuşukluk haline sebep olur.

Önerilen ve klasik 8 saatlik uykunun haricinde, yanlış bir uykuya geçmek baş ağrısına sebep olabilir. Mesela, yatmadan önce alkol veya kahve tüketiyorsanız, gürültülü bir alanda uyuyorsanız ve evin bütün ışıkları sönmüyorsa, uykunuz sağlıklı olmayacaktır. Bu durumlar uyku kalitesini fazlasıyla etkisi altına alırken baş ağrısına da neden olabilir.

Yeterli su için

Genel sağlığınız ve vücudunuz için yeteri kadar su tüketmeniz gerekmektedir. Gün içerisinde yetersiz sıvı tüketimi baş ağrınızın sebeplerinden bir tanesi olabilir. Vücuda az su girişi olması dehidrasyona neden olmaktadır. Bu durum ise vücudun bütün kısımlarını etkisi altına alır ve öte yandan sıvı eksikliği sebebiyle kasılmaya başlayan beyin durumunu ortaya çıkarır bu ise baş ağrısına neden olur.

Bu tarz baş ağrılarını, bazı durumların ters gittiğine yönelik bir işaret olarak algılayın ve daha çok su tüketmeye başlayın.

Sağlıklı beslenin

Günlük yaşantımızda hafife aldığımız beslenme, aslında sağlığın anahtarıdır. Eğer yediklerimizi kontrol altına almazsak bu durum baş ağrısına sebep olabilir. Ağrı kesici kullanmadan önce, ne tükettiğinizi bilmeniz daha kolay olacaktır.

Örneğin, çok katı ve dengesiz bir diyet yapmaktan uzak durmak ve kendinizi ana besinlerden uzak tutmamaya çalışmak baş ağrılarını önemli ölçüde durdurmaktadır. Ve mineral ve vitamin açısından zengin sebze ve meyveleri tüketmeniz vücudunuz açısından oldukça faydalı olacaktır. Vücuda gereken oranda enerji sağlamak ve dengesizlik yaratmamak adına yağları, proteinleri ve karbonhidratları doğru miktarlarda tüketmek gerekir.

Alkol, sigara ve kafein tüketmeyin

Özellikle kafein, sigara veya alkol gibi maddelerin vücutta fazla bulunması kan damarlarında genişlemeye sebep olmaktadır. Bu durum beyne gitmekte olan kan akışını düşürür ve şiddetli baş ağrılarına sebep olabilir.

Hareket edin

Hareketsiz bir yaşam sebebiyle de baş ağrıları tetiklenebilir. Düzenli bir şekilde aerobik yapmak, genel hayat kalitesini arttırmanın, fiziksel ve sağlıksal gücünüzü korumanın yanı sıra baş ağrısı yaşama durumunu da büyük bir oranda düşürmektedir.

Baş ağrısı yaşıyorsanız, sadece spor yapmanız bile vücudunuzu yeniden düzene sokar. Bu sayede baş ağrılarını rahatlıkla durdurabilirsiniz.

Yorumlar (0)