Gizemli virüs yılanlardan mı yarasalardan mı bulaştı?

Çin’in merkezinde bulunan Wuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 17’e yükseldi.

SAĞLIK 23.01.2020, 10:25 23.01.2020, 12:12
Gizemli virüs yılanlardan mı yarasalardan mı bulaştı?

Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan gizemli virüs, yüzlerce kişiyi etkiledikten sonra çevre bölgelere yayılmış hatta ABD'de de kendini göstermişti. Wuhan kentindeki olay yaşandıktan sonra kapatılan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarı'ndan yayıldığı düşünülen virüse yönelik araştırmalar da hız kesmeden devam ediyor.

China Science Bulletin (Çin Bilim Bülteni) dergisinde yayımlanan bir makalede, virüsün yarasalarda bulunabileceği ve yarasa çorbasının Wuhan’da çok fazla tüketilmesinden dolayı virüsün insanlara geçmiş olabileceği yazıldı.

"Yarasa değil, yılan daha olası!"

Fakat, Pekin Üniversitesi'nden konuyla ilgili araştırma yapan bilim insanları, virüsün yılanlardan insanlara bulaşmış olabileceğini söylüyorlar. Henüz tam olarak ne olduğu tespit edilemeyen koronavirüse karşı mücadele için virüsün kaynağını araştıran araştırmacılar, virüsün hayvan ürünleri satılan gıda pazarından yayılmış olabileceğini düşünüyorlar. Deniz ürünleri satılan bu gıda pazarında çiftlik hayvanlarının yanı sıra yılan, yarasa gibi vahşi hayvanların da satıldığı ifade ediliyor.

Virüsün kaynağını araştıran insanlardan Pekin Üniversitesi'nden Wei Ji ve arkadaşları, yeni ortaya çıkmış koronavirüsün 5 farklı numunesinden aldıkları gen örneklerini, 217 bilinen virüs türü genetiği ile karşılaştırdılar. Wei Ji, yaptıkları araştırmanın sonunda koronavirüsün, yarasalarda bulunan bilinen bir tür virüse benzerlik göstermiş olmasına rağmen, yılanlarda genetik olarak bulunan bir tür virüse daha çok benzediğinin tespit edildiğini söyledi. Wei Ji yaptığı açıklamada, analizlerin nihayetinde en olası virüs kaynağı olarak yılanları tespit ettiklerini belirtti.

Pekin'deki araştırmacıların ulaştıkları bulguları Pensilvanya’daki Pittsburgh Üniversitesi’nden Haita Guo da kontrol etti. Koronavirüsün kaynağı hakkındaki söz konusu bulguların heyecan yarattığını söyleyen Guo, virüsün kaynağının tam anlamıyla tespit edilebilmesi için daha çok deneysel kanıt gerektiğini ifade etti. 

Washington Üniversitesi’nden Peter Rabinowitz de, söz konusu koronavirüsün, hayvan ürünleri satılan gıda pazarlarında yarasa ve yılanlar birlikte satışa sunulduğu için bunların birinden kaynaklanmış olabileceğini kaydetti. Rabinowitz, koronavirüsün solunum yoluyla da bulaşabileceğini söylüyor.

Dün, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Sürekli büyüyen ve karmaşık bir durumun içindeyiz. Uluslararası bir halk sağlığı acil durumunun ilan edilip edilmeyeceğine dair karar son derece ciddiye aldığım ve yalnızca tüm kanıtları uygun şekilde göz önünde bulundurarak verilebilecek bir karardır” ifadesinde bulunmuştu.   

Yorumlar (0)