Gece öksürük krizine ne iyi gelir?

Solunum yollarında oluşan tahriş edicileri temizlemeye katkı sağlayan öksürük, koruyucu bir refleks olarak tanımlanıyor. Ancak bazen yaşanan öksürük krizleri, kişiler için gece boyu büyük bir sorun haline dönüşebiliyor. Peki, öksürük krizine ne iyi gelir? İşte ayrıntılar…

SAĞLIK 12.08.2022, 13:11 13.08.2022, 08:37
Gece öksürük krizine ne iyi gelir?

Solunum yollarında bulunan sinirlerin enfeksiyon, alerjen ve diğer tahriş edici unsurlar tarafından uyarılması sonucu öksürük krizleri yaşanabilir. Gece öksürüğü olarak adlandırılan krizin çıkış sebebi, genellikle hastadan hastaya değişiklik gösteriyor. Ancak gece öksürüğüne en çok sebep olan unsurların başında viral enfeksiyonlar, astım, reflü, geniz akıntısı, boğmaca hastalığı ve çevresel faktörler geliyor. 

Çocuklarda gece öksürük krizi neden olur?

Çocuklarda gece görülen öksürük krizine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Maryland Üniversitesi Hemşire Okulu Klinik Eğitmeni Elizabeth Johnson, “Çocuklarda gece öksürük krizi neden olur?” sorusuna verdiği yanıtta, “Çocuklar öksürük krizi genellikle astım hastalığı sebebiyle ortaya çıkar. Bunun yanı sıra mide reflüsü olan bir çocuk da yatar vaziyetteyken öksürük krizine başlayabilir. Öksürük krizinin bir diğer sebebi de krup hastalığıdır. Bir üst solunum yolu enfeksiyonu olan krup sendromu, özellikle çocuklarda gece saatlerinde havlama sesini andıran bir öksürüğe sebebiyet verir” ifadelerini kullandı. 

Gece öksürük krizini neler önler?

Öksürük krizinden mustarip olan çoğu vatandaşın en çok merak ettiği sorulardan biri ise, “Gece öksürük krizine girilirse ne yapılmalı?” olarak dikkat çekiyor. Hem çocuklarda hem de yetişkin bireylerde gece yaşanan öksürük krizini önlemek için birçok doğal metot ve çözüm bulunuyor. Reflü sebebiyle başlayan öksürüklerin önünü kesmek için uyurken yüksek yastık kullanılması en sık önerilen çözüm yolları arasında yer alıyor. Kuru hava solunum yolunu tahriş ettiği için yatmadan önce odadaki nemin artırılması da öksürük oluşumuna engel olabiliyor. 


Gece öksürüğüne hangi besinler iyi gelir?

Uyumadan önce bitkisel çay içmek ve bir miktar bal tüketmek de boğazın rahatlamasına ve gevşemesine vesile olur. Aile Hekimliği dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, çocukların uyumadan önce bal tüketmesi, gece öksürüğünü engelleme konusunda öksürük ilaçlarından daha büyük katkı sağlıyor. Mide reflüsü bulunan gece öksürüğünden dert yanan hastalara ise yatmadan en az 2,5 saat önce yemek yemeleri tavsiye ediliyor. Bunun yanı sıra uyumadan önce bol sıvı tüketmek de boğazın rahatlamasına ve nemlenmesine imkân sağlar. Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan uzmanlar, günde en az 8 barda su içilmesi gerektiğini dile getiriyor. Bunun yanı sıra limonlu ılık su ve bitkisel çay içmek de gece öksürüğünü büyük oranda hafifletiyor. Uyku öncesi boğaz pastili kullanmak da boğazdaki tahriş unsurlarını azaltmaya yardımcı oluyor.

Gece öksürüğü için hangi doktora gidilir?

Gece öksürük krizi yaşayan vatandaşların en çok sorduğu sorulardan biri de, “Gece öksürüğü için hangi doktora gidilir?” olarak ön plana çıkıyor. Öksürük sorunu yaşayan ve bu rahatsızlığına bir türlü çözüm üretemeyen bireylerin mutlaka kulak burun boğaz alanında uzmanlaşmış bir doktora başvurmaları gerekiyor. Öksürük krizi; göğüs ağrısı, ateş, nefes darlığı ve ağızdan kan gelmesi gibi tehlikeli belirtiler gösteriyorsa, mutlaka bu alanda uzman doktora başvurulması isteniyor. Hastalığı detaylı bir şekilde ele alan ilgili doktor, gerekli incelemeleri yaptıktan sonra hastadan hastaya değişkenlik gösteren çeşitli tedavi yöntemlerini başlatabiliyor. Bunun yanı sıra geniz akıntılarının doğurduğu gece öksürüklerinin tedavisinde antibiyotik de çok sık tercih ediliyor. Astım sebebiyle yaşanan öksürük krizlerinin tedavisinde genellikle reçeteli ilaçlar kullanılıyor. Boğaz pastili ve dekonjestan gibi reçetesiz çözümler de doktorlar tarafından değerlendirilebiliyor. Ancak bu çözüm yollarının mutlaka doktor kontrolünde tercih edilmesi ve tedavi sürecinin bilinçsiz bir şekilde yürütülmemesi gerekiyor. Hekimlerin onayı olmadan herhangi bir ilacı kullanmak, büyük riskleri de beraberinde getirebiliyor.

Yorumlar (0)