Nüfus Müdürlüğü'nden Kılıçdaroğlu'na "seçmen bilgileri" yanıtı

Seçmen bilgileri ile ilgili iddialara ilişkin açıklamalarda bulunan Nüfus Müdürlüğü, “Şu ana kadar bilgilerde yanlışlık olmadığının delili, düzenlenen 76 milyon çipli kimlik kartıdır” açıklamasını yaptı. 

GÜNDEM 12.08.2022, 13:42
Nüfus Müdürlüğü'nden Kılıçdaroğlu'na "seçmen bilgileri" yanıtı

Geçtiğimiz günlerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “Elimizdeki seçmen bilgileri YSK'nın elinde de yok." şeklindeki sözleri, gündemde büyük yankı uyandırmıştı.

Kılıçdaroğlu: “Oy kullanacak seçmeni biliyoruz”

Yabancı kitlenin oy kullanacağı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Her bir seçmeni, ilk defa sandığa gidip oy kullanacak olanları da biliyoruz, adreslerini, evlerini de biliyoruz, doğum yerlerine de bakıyoruz." açıklamasını yapmıştı.

Günlerce konuşulan açıklamaların ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan da bir açıklama geldi.

Soylu: "YSK zan altında bırakılmıştır"

Süleyman Soylu, söz konusu iddialarla ilgili "İlgili kanun ve mevzuat açık ve net iken pek çok defa seçimlere katılan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, YSK'yı ve bilgi güvenliğini, YSK'ya seçmen bilgisini veren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nü açıklamaları ile hedef göstererek zan altında bırakmıştır." açıklamasını yaptı.

Gündemi meşgul eden açıklamaların ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden de açıklama geldi. 

Nüfus Müdürlüğü'nden açıklama

Kamuoyu duyurusu yapan Nüfus Müdürlüğü, şu ifadelerle durumu açıkladı;

"Ana muhalefet partisinin söz konusu açıklamalarına karşı kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı duyulmuştur.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun gereğince Genel Müdürlüğümüz tarafından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından tespit edilen kriterler kapsamında, Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden adres bilgisi olan nüfus kayıtları anlık bir şekilde paylaşılmaktadır.

YSK tarafından Genel Müdürlüğümüzden elde edilen ham verilerle beraber 298 sayılı Kanunun 7'nci ve 8'inci maddelerinde işaret edilen hususlara göre diğer kurumlardan almış olduğu verileri (Silah altındakiler, kısıtlılar, askeri öğrenciler, kamu hizmetinden yasaklı olanlar) hazırlanarak seçmen kütüğü oluşturulmaktadır.

"Seçim zamanında esas veriler iki defa siyasi partilerle paylaşılmakta"

Seçmen kütüğüne esas veriler, her seçim döneminde YSK tarafından iki defa olmak şartıyla talepleri durumunda seçime giren siyasi partilerle paylaşılmakta ve maddi hataların düzeltilmesi için seçmen kütükleri seçimden önce askıya çıkarılmaktadır.

"Kişi bilgilerinde hata veya yanlışlık olmadığının en büyük delili..."

Bilişim alanında ülkemizin göz bebeği MERNİS: 

Eğitimden sağlığa, ulaşımdan bankacılığa, sosyal hizmetlerden adalete kadar vatandaşımıza hizmet veren her alanda, hizmetlerin kaynağı olarak görülen MERNİS; dünyadaki ilk e-Devlet uygulamalarından olup, diğer ülkeler tarafından da ayrıca örnek alınmaktadır. Diğer devletlere ilham kaynağı olan MERNİS, Türkiye’deki bütün vatandaşımızın gurur duyacağı Türk mühendislerimizce oluşturulan milli ve yerli bir sistemdir. Aynı şekilde kurum ve kuruluşlar tarafından verilen hizmetlerin omurgası olan MERNİS, 7 gün 24 saat esasına göre 2 bin 100 kurum ve kuruluşa, kusursuz ve kesintisiz bir şekilde hizmet verip şu ana kadar da herhangi bir olumsuz olay yaşanmamıştır. Kişi bilgilerinde hata veya yanlışlık olmadığının en önemli delili de şu ana kadar düzenlenmiş olan 9 milyon yeni nesil pasaport ve 76 milyon çipli kimlik kartıdır.”

Yorumlar (0)