Gebe kalmak isteyenler dikkat! Tiroid bezi hastalıkları engel oluyor

Tiroit bezinin çok veya az çalışması salgıladığı hormonlar açısından problemlere sebep olabiliyor. Endokrinolog Prof. Dr. Mitat Bahçeci tiroid hormonlarının anne karnındayken bile önemli olduğuna vurgu yaparak, “Henüz anne karnında olan bir bebeğin beyin, kemik ve kas gelişimi açısında tiroid hormonları hayati bir konudur. Bu sebeple çocuk sahibi olmak isteyen kişiler gebelikten önce kesinlikle tiroid hormonlarını ölçtürmelidir” şeklinde ifade etti.

SAĞLIK 20.05.2022, 00:00 20.05.2022, 17:59
Gebe kalmak isteyenler dikkat! Tiroid bezi hastalıkları engel oluyor

Tiroid bezinin yapısı küçük, önemi büyük bir organ olduğuna dikkat çeken Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, düzenli olarak kontrollerin yapılması gerektiğini söyledi. Her sene 21-25 Mayıs tarihleri arasında Tiroid Farkındalık Haftasının düzenlendiğine vurgu yapan Prof. Dr. Bahçeci, doktorların kan tahlili istekleri içerisinde çoğunlukla bulunan tiroid bezi hormon değerlerinin ne için önemli olduğunu anlattı.

Tiroid bezi nedir?

Tiroid bezinin hemen boyunun orta kısmında bulunduğunu söyleyen Bahçeci,” Nefes borusunun ön kısmında, âdem elması olarak isimlendirdiğimiz alanın her iki tarafında kelebek şeklinde gözüken bir endokrin organıdır. 25 gram ağırlığa sahip olan bu organ küçük gözükse de hayati öneme sahiptir. Tiroid bezinin asıl hormonları Kalsitonin, T4 ve T3 isimli hormonlardan oluşur. Tiroid bezi hipofiz bezinden yollanan TSH isimli bir hormonun kontrolü içerisindedir. Tiroidin bezinin çalışması ve TSH hormonu arasında ters bir orantı biçimi bulunmaktadır. Özel örnekler haricinde tiroid bezi çok fazla çalışırsa TSH baskı altında kalırken, az işlemesi halinde ise TSH düzeyi yükselmektedir" dedi.

En çok kadınları etkiliyor

Tiroid hormonundan kaynaklanan hastalıkların en çok kadınları etkisi altına aldığını belirten Prof. Dr. Bahçeci,” Oranı şu şekilde verebilirim. 7-8 kadına oranla 1 erkek hastada tiroid hastalığı görüyoruz. Tiroid bezi eğer az çalışıyorsa farklı çok çalışıyorsa farklı hastalıklar meydana gelir., Ödem, kilo alma saçlarda kabalaşma ve dökülme, yüzde şişlik, soğuğa dayanamama, kabızlık, aşırı regl kanaması, halsizlik, kalp hızında yavaşlık, kolay yorulma, güçsüzlük, bitkinlik, içe kapanma ve hamile kalmada zorluk gibi şikayetler tiroid bezinin daha az işlediğini yani hipotiroidiyi düşündürmelidir. Bu durumların tam tersi olarak sinirlilik, kilo kaybı, stres, kalp hızında artış, aşırı terleme, kalp çarpıntısı, ellerde titreme, saçlarda incelme ve dökülme, uykusuzluk, kas güçsüzlüğü, adet bozukluğu, boyunda kozmetik soruna yol açan şişlik ve bazen gözde dışa doğru büyüme şeklinde şikayetlerde tiroid bezinin fazla çalışmasından dolayı yani hipertiroidinin belirtisi olarak düşünülebilir. Yine atrial fibrilasyon şeklinde isimlendirdiğimiz kalp ritim bozukluğu teşhisinde de kesinlikle tiroid hormonu kontrol edilmelidir. Bazı hastalarda ise boyunda şişlik çıkar ve gözle görülür. Bu duruma da nodüler guatr veya diffüz diyebiliyoruz. Nodüler guatr hastalığında ise en büyük sorun tiroid kanserlerinin nodüllerde meydana gelmesidir” diye konuştu.

Hamile kalmada zorluklar meydana geliyor

Tiroid bezinde en fazla yaşanan ve daha düşük seviyelerde işlemesine sebep olan otoimmün bir tiroid bezi iltihabı Hashimoto tiroiditi adına bilgi veren Prof. Dr. Bahçeci, “Bu durumu iltihap diyerek küçümseyemeyiz aslında. Bu mikrobik bir hastalık değildir. Yani kimseden bulaşmaz. Bu durum en fazla kadınlarda karşımıza çıkıyor. Tiroid hormon seviyesi normal olarak gözüktüğü sürece herhangi bir belirti göstermemektedir. Bu sebeple özellikle ailesinde bu tarz bir hastalık hikayesi olan genç kadınların dikkat etmesi gerekli. Hamile kalmakta zorluk yaşayanların kesinlikle hem Hashimoto tiroiditini hem de tiroid hormonuna bakılmalıdır. Hormon seviyelerinde oluşan antikorlar sayılmalıdır. Sonuca gelecek olursak tiroid bezinin muayenesinin belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekmektedir. Gerekiyorsa eğer tiroid hormon seviyelerinin ölçülerek tanı konulması her yaştaki grup için önemlidir” şeklinde ifade etti.

Yorumlar (0)