Muş, hayvancılık merkezi oluyor!

1 milyon 250 bin adet küçükbaş, 335 bin adet de büyükbaş hayvan ile Türkiye’nin en özel hayvancılık merkezlerinden biri olan Muş’ta, hayvan sahiplerinin yoğun olarak tercih ettiği meralar, bölgenin de cazibe merkezi oldu.

TARIM 20.05.2022, 00:00 20.05.2022, 13:53
Muş, hayvancılık merkezi oluyor!

Soğuk su kaynakları ve zengin florasının olması özelliğiyle özellikle hayvancılık ile uğraşan vatandaşlar Muş’un meralarını ve yaylalarını tercih ediyor. Bugünlerde Muş meraları ve yaylaları, Güneydoğu illerinden bu bölgeye getirilen küçükbaş hayvanları misafir ediyor. Güneydoğu’da havaların ısınmasıyla beraber göçmenler yoğun olarak Muş’u tercih ediyor. Bu sayede Muş, bölgenin hayvancılık faaliyetlerinde parlayan yıldızı oldu.

“Meralarımız çok yüksek oranda verime ulaştı”

Muş’ta hayvancılık faaliyetlerinin durumu ile ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, özellikle Muş’un hayvancılık ve tarım konusunda öne çıkan illerden biri olduğunu ifade etti. Nüfusun yüzde 52’lik kısmının genellikle kırsal bölgede yaşadığını belirten Gün, “Bu durumdan dolayı hayvancılık ve tarım ilimiz için önceliği olan konuların başında gelmektedir. 8 milyon 660 bin dekar arazimizin içinde 3 milyon 570 bin dekar kadar tarım arazisi, 3 milyon 660 bin dekar kadar da meralarımız bulunmaktadır. Bu sene yağışlarla birlikte orta seviyede olan meralarımız çok yüksek oranda verime ulaşmıştır” dedi.

“Güneydoğu’dan gelen 330 bin kadar hayvan bizim meralarımızdan faydalanmaya başladı”

Muş’ta 1 milyon 250 bin kadar küçükbaş hayvanla 335 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu ifade eden Mehmet Gün, “Özelliklede meralar küçükbaş hayvancılık açısından oldukça önemli konuma sahiptir. Bunun için de kışlaklardan sonra güney illerimizden nisan, mayıs ayları gibi ilimize hayvan göçleri de başlamaktadır. Şu an güney illerimizden tam 330 bin kadar hayvan bizim meralarımızdan faydalanmaya başlamıştı. Büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinde 15. Sırada yer alırken küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinde ise 12. Sırada yer alıyoruz. 2021 yılı içinde 393 bin ton süt ve 17 bin 500 ton et verimini hayvancılıktan sağlanmış bulunuyoruz. Böylece de Muş ilimizin ekonomisine de katkı sağlanmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

‘‘Meralarda tehdit ve tespit çalışmalarımız devam ediyor’’

Meralarda tehdit ve tespit çalışmalarının devam etmekte olduğunu dile getiren Gün, konuşmasında, “Tespitlerimiz şu an tamamlanmıştır. 3 milyon 660 bin dekar kadar bir alanda meralarımızın tespitlerini yapmış bulunmaktayız. Ayrıca bunun dışında meralarımızın korunması ve hayvan refahı ile ilgili projelerimiz de devam etmektedir. İşte bu maksat ile 2021 yılı içinde 23 köyde 46 gölgelik yapmışken, 2022 senesinde 46 köyde 92 gölgelik yapmayı hedefliyoruz. Muş şehrimizin iklim yapısı, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için elverişli olduğundan dolayı önümüzdeki senelerde güney illerimizde sıcaklığın artmasıyla beraber buraya talepler de artacaktır. 330 bin kadar mevcut hayvanda meralarımıza şu an göç etmiş bulunmaktadır ve burada meralarımızdan faydalanmaktadırlar. İnşallah Muş, meralarımızın kalitesinin artmasıyla ve münavebe sistemi ile cazibeli iller arasına girecektir” dedi.

Yorumlar (0)