Fahrettin Koca’dan ilaç tedariği açıklaması

Son günlerde gündemde büyük bir yer kaplayan sahte ilaç ve ilaç sıkıntısı iddialarına dair açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Kısa süre içerisinde ilaç temininde yaşanan sorunlar çözüme kavuşacak” dedi.

SAĞLIK 30.01.2023, 14:08
Fahrettin Koca’dan ilaç tedariği açıklaması

İlaç sıkıntısı ve sahte ilaç konuları gündemdeki yerini koruyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden söz konusu durumlar hakkında bilgilendirme sağladı.

“Sahte olması söz konusu değil”

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunan Bakan Koca, "Her bir ilaç kutusunun üzerinde, onu farklı kutulardan ayrı kılan bir kimlik numarası bulunuyor. Kutuyu, imalattan reçete edildiği kişiye kadar izliyoruz. Eczane raflarında bulunan bütün ruhsatlı ilaçlar bu İlaç Takip Sistemi içerisinde kayıtlı. Eczaneden talep edilen bir ilacın sahte olarak satılması söz konusu olmayacaktır.

Az bir miktarda hastaya özel şekilde getirilen, farklı ülkelerde ruhsatlı ancak Türkiye genelinde ruhsatı bulunmayan ilaçlar var. Söz konusu ilaçlardan bir tanesi adına ileri sürülen iddialar noktasında gereken yapılmıştır. Kısa bir süre içerisinde, bizde ruhsatı bulunmayan ilaçların Türkiye’ye giriş yaptığı noktada İlaç Takip Sistemine kaydını oluşturacağız" dedi.

“Piyasaya dağıtılacak”

İlaç temininde yaşanan zorluklara değinen Koca, “Temin edilmesinde sorunlar görülen bazı ilaçların imalatı artırıldı. Mevcut durumda mevsimsel hastalıklarla ilgili taleplerde artış yaşandı. Dünya genelinde hammadde imalatı nedeniyle sorunlar yaşanıyor. Kısa bir süre içerisinde eksikliği görülen antibiyotikler, çocuk şurupları da içerisinde olmak üzere ilaçlar piyasaya dağıtılacak” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)