EYT ile ilgili kanun teklifi TBMM'de: İşte detaylar

EYT düzenlemesinin Meclis Başkanlığına sunulduğunu bildiren AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, merak edilen soruları cevapladı. Teklifin 4 maddeden oluştuğuna dikkat çeken Akbaşoğlu, "Düzenlemeden 5 milyon kişi faydalanacak. Taşerondan işçi kadrosuna geçenleri de kapsıyor. Zorunlu emeklilik kaldırıldı. İsteyen çalışmaya devam edebilir." dedi. Teklifin önümüzdeki hafta salı veya çarşamba günü yasalaşacağını söyleyen Akbaşoğlu, "EYT'liler daha az maaş alacak." iddiasını da yanıtladı.

GÜNDEM 30.01.2023, 14:40 30.01.2023, 17:45 Hakan Öksüz
EYT ile ilgili kanun teklifi TBMM'de: İşte detaylar

Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkındaki düzenleme TBMM'ye geldi. TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifinin 4 maddeden meydana geldiği kaydedildi. Teklifte AK Parti ile MHP milletvekillerinin yanı sıra BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin imzasının da bulunduğu belirtildi.
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, söz konusu teklif hakkında bilgilendirme yaptı. Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin ayrıntılarından bahsetti. 

Akbaşoğlu: "2 milyon 250 bin çalışanı direkt olarak etkiliyor"

Cuma günü yapılan görüşmelerde düzenlemeye son şeklinin verildiğini kaydeden Akbaşoğlu, "Cumhur İttifakı'nın milletvekilleri imzaladı ve TBMM Başkanlığına sunuldu. Bu düzenleme 2 milyon 250 bin çalışanı direkt olarak etkiliyor. Toplamda 5 milyon civarında çalışanı ilgilendiriyor." dedi.

EYT düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkür eden AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, "Tarihi bir gün yaşıyoruz. Uzun yıllar boyunca kurulan bir hayal, gerçeğe dönüşüyor. Yapılması imkansız görülen şeyleri teker teker gerçekleştiriyoruz. Bu teklif 4 maddeden meydana geliyor. Yaş engelini ortadan kaldırmak, üretimin sekteye uğramaması ve taşeron işçileri kadroya geçirmek. Teklifle birlikte bu sorunlar ortadan kalkıyor." ifadelerini kullandı.

500 liralık Hazine desteği

9 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunan bütün çalışanların, yaş engeline takılmadan EYT'den yararlanabileceğini hatırlatan Akbaşoğlu, "SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı fark etmiyor. Diğer taraftan emekli olmasının ardından 10 gün içinde yeniden işe başlamak isteyen çalışanların iş yerlerine yük olmaması için 500 liralık devlet desteği geliyor. Düzenlemenin hem işverenler hem de işçilerin lehine olmasını istiyoruz. Üçüncü mesele ise taşeron işçilerle ilgili. Emekli olmaya hak kazanan taşeron çalışanlar, isterlerse emekli olabilecek ya da çalışmaya devam edebilecek. Bu kanun teklifiyle birlikte zorunlu emeklilik ortadan kalkıyor." vurgusunu yaptı. 

"Önümüzdeki salı ya da çarşamba yasalaşır"

Bugün EYT düzenlemesiyle ilgili beşinci adımı attıklarının altını çizen Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Bu düzenlemeden yaklaşık 5 milyon kişinin faydalanacağı öngörülüyor. Bu yıl 2 milyon 250 bin vatandaşımız, emekliliğe hak kazanmış olacak. İsteyen çalışmaya devam edebilecek. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bu hafta teklifin görüşüleceği tahmin ediliyor. En geç önümüzdeki hafta salı ya da çarşamba günü yasalaşacağını düşünüyoruz. Emeklilik başvuruları bizzat SGK'ya giderek ya da e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Hak kazananlar, ilk aylıklarını mart itibarıyla alacak."

"EYT'liler daha az maaş alacak" iddiası

EYT'li vatandaşların daha az maaş alacağına ilişkin haberlerin asılsız olduğunu vurgulayan Akbaşoğlu, "Böyle bir şey yok, tamamen asparagas haberler. Emekli maaşı en düşük 5 bin 500 lira oldu. Daha az maaş alınacağı iddiası tamamen yanlış. Taşerondan işçi kadrosuna geçen çalışanları da düzenlemenin kapsamına aldık. Onlar için de zorunlu emeklilik söz konusu olmayacak." dedi.

Yorumlar (0)