En fazla bu hastalıklar öldürüyor!

Ne trafik kazası, ne kanser, ne de cinayet... Türkiye'deki bütün ölümlerin yüzde 40'ı "kalp damar hastalıkları" nedeniyle gerçekleşiyor.

SAĞLIK 29.09.2019, 10:12 29.09.2019, 11:11
En fazla bu hastalıklar öldürüyor!

Hayat kalitesini ciddi oranda düşüren kalp-damar hastalıkları, dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor. Kalp krizi, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, kalp ritim bozuklukları, kalp kası hastalıkları ve kalp kapakçığı iltihabı gibi hastalıklar Türkiye'de ölümlerin yüzde 40'ına sebebiyet veriyor.

Her yıl 17 milyon kişi bu nedenle ölüyor

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Erol, dünyada her sene 17 milyon kişinin bu hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Türkiye'de de ölümlerin yüzde 40'ının kalp-damar hastalıkları nedeniyle gerçekleştiğini söyleyen Erol, "İkinci sırada yüzde 20 ile kansere bağlı, üçüncü sırada ise yüzde 12 ile solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölümler gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Ne yapmak gerekiyor?

Kalp-damar hastalıklarının artık gençlerde de yüksek oranlarda görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Erol, bu duruma neden olan etmenleri sıraladı. Bilgisayar karşısında uzun süre oturmak, hareketsiz yaşam, fastfood beslenme ve doymuş yağ tüketiminin artması, sigara ve tansiyonun kalp hastalıklarına yol açtığını vurgulayan Erol, "Hayatta yalnızca birkaç küçük değişiklik yaparak kalp krizi geçirme, felç olma ve ölüm riski azaltılabilir." dedi.

Diğer ölüm nedenleri

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise dünyada kalp damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölüm oranı yüzde 32,3! Yani her üç ölümden biri kalp damar hastalıkları nedeniyle meydana geliyor. İkinci sırada kanser yer alıyor. Kanser nedeniyle gerçekleşen ölüm oranı ise 16,3! Bunun dışında diyabet, bunama ve solunum yolları hastalıkları da yaygın ölüm nedenleri arasında yer alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre (2017 ve 2018) hazırlanan istatistiklere aşağıdaki görselde yer verdik.

Parçacık maddeye maruz kalmak ciddi risk taşıyor

Öte yandan, yapılan bazı çalışmalarda, PM 2.5 olarak adlandırılan ince parçacık maddeye (fine particulate matter) maruz kalmanın kalp damar hastalıkları riskini artırdığı ortaya çıktı.

Bu yılın sloganı "Kalp Kahramanı Ol"

29 Eylül "Dünya Kalp Günü" etkinlikleri kapsamında farklı yıllara farklı bir slogan belirleniyor ona göre çalışmalar yapılıyor. Örneğin; 2008 yılında "Kalbini Sev, Kırmızı Giy", 2010 yılında "Kalp Yaşı" ve 2014 yılında "Kalbin İçin Pedalla" sloganları kullanıldı. Bu yılın sloganı ise "Kalp Kahramanı Ol" olarak belirlendi.

Hareketli bir yaşam sürün

Kalp sağlığına destek olmak için hareketli bir yaşam sürmenmiz gerekiyor. Örneğin; bahçeyle uğraşmak, yürümek, koşmak ve yürüyen merdiven yerine merdiven çıkmak gibi aktiviteleri günlük hayat rutininize ekleyebilirsiniz. Şeker, doymuş yağ ve trans yağlardan uzak durmak tuz ve tüketimini sınırlandırmak gerekiyor. Sigara kullanmamak ve mümkünse pasif içici olmamaya özen göstermek de kalp damar sağlığı açısından bir hayli önemli.

Karbonhidrat ve yağ tüketimine dikkat edin

Beslenmeyle ilgili yanlış bilinen şeylerden birisi de karbonhidrat ve yağ tüketimini sıfıra indirmek! Halbuki günde en az 200 gram karbonhidrat alınması gerekiyor. Aksi halde enerjisizlikten kaynaklanan kalp damar hastalıkları riski de artıyor. Ayrıca kemik, eklem ve kas sağlığı için de her gün az miktarda yağ (zeytinyağı, tereyağı veya hindistan cevizi yağı) tüketilmeli.
 

Yorumlar (0)