El ve ayak uyuşması yaşayanlar dikkat! Diyabet hastası olabilirsiniz

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, diyabet konusunda yaptığı açıklamada “Susuzluk, çok su içme ve sık idrara çıkma, kilo kaybı, tekrarlayan enfeksiyonlar, el ve ayaklarda uyuşma ve daha ciddi vakalarda koma, diyabetin başlıca belirtileridir” dedi.

SAĞLIK 05.04.2024, 11:43 17.04.2024, 17:03 Şeyda Gül
El ve ayak uyuşması yaşayanlar dikkat! Diyabet hastası olabilirsiniz

Günümüzde diyabetin görülme oranın hızla arttığını ifade eden Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, diyabet hastalığının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de milyonlarca kişiyi etkilediğini söyledi. Diyabetin belirtilerine değinen Uzm. Dr. Tutal, özellikle susuzluk, çok su içme ve sık idrara çıkma, kilo kaybı, tekrarlayan enfeksiyonların belirtilerin başında geldiğini ifade etti. Bunun yanı sıra el ve ayaklarda uyuşma ve daha ciddi vakalarda koma, diyabetin başlıca belirtileri olduğunu anlatan Uzm. Dr. Tutal, şeker hastalığının ömür boyu süren kronik bir hastalık olduğunun bilgisini verdi. Tedavi ile kan şekerinin normal sınırlarına çekilebileceğini anlatan Uzm. Dr. Tutal, “Kan şekerinin normal sınırlarda olması kişiyi, şekerin olumsuz sonuçlarından korur. Şeker düşürücü ilaçlar zamanında ve düzenli kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

Kroner arter ve inme riskini 2-4 kat artırıyor

Diyabetin koroner arter hastalığını ve inme riskini 2-4 kat arttırdığını belirten Uzm. Dr. Tutal, diyabetin zamanla kalp, damarlar, göz, böbrek ve sinirlerde yapısal değişikliklere yol açabildiğine dikkati çekti. Uzm. Dr. Tutal, “Kronik böbrek yetersizliğinin de en önemli sebeplerindendir” dedi.

İş yerinde saatlerce hareketsiz kalmayın

Fazla kiloların şeker hastalığına davetiye çıkardığını ifade eden Uzm. Dr. Tutal, iş yerinde uzun saatler hareketsiz kalınmaması gerektiği önerisinde bulunarak özellikle ofis ortamında saatlerce oturarak çalışmanın diyabet riskini artırdığını vurguladı. Fiziksel açıdan aktif olmaya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Tutal, düzenli şekilde haftanın en az 5 günü, en az 30 dakika yürüyüş yapmaya özen göstermesi gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Tutal, “Az yağlı, düşük kalorili, lifli gıdalar tercih edin. Meyve sebze, tam tahıllı besinleri sık tüketin” ifadelerini kullandı.

Diyabette tedavi yolları

Diyabette tedavi yöntemlerinin, hastalığın türüne göre farklılık gösterebileceğini dile getiren Uzm. Dr. Tutal, Tip 1 diyabette insülin tedavisi ile birlikte tıbbi beslenme tedavisi titizlikle uygulanması gerektiğini aktardı. “Hastanın diyeti doktor tarafından önerilen insülin dozu ve planına göre diyetisyen tarafından planlanır. Besinlerin içerdiği karbonhidrat miktarına göre insülin dozunun ayarlanabildiği karbonhidrat sayımı uygulaması ile birlikte Tip 1 diyabetli bireylerin hayatı oldukça kolaylaştırılabilmektedir” diyen Uzm. Dr. Tutal, Tip 2 diyabetli bireylerde ise tedavi beslenme düzeninin sağlanmasının yanı sıra genellikle hücrelerin insülin hormonuna duyarlılığını artırmaya veya doğrudan insülin hormonu salınımını artırmaya yönelik oral antidiyabetik ilaçların kullanılmasını içerdiğini söyledi. Diyabet hastalığında dikkat edilmesi gerekenler ve önerilen tedavi ilkelerine uyulmadığı durumlarda kan şekerinin yüksek seviyelerde seyretmesinin kaçınılmaz olduğuna değinen Uzm. Dr. Tutal, başta nöropati (sinir harabiyeti), nefropati (böbreklerde hasar oluşumu) ve retinopati (göz retinasında hasar oluşumu) olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açacağını kaydetti. Uzm. Dr. Tutal, “Bu yüzden eğer siz de diyabet hastalığına sahip bir bireyseniz, düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz” dedi.

Yorumlar (0)