Duştan sonra yaşanan dökülme en büyük habercisi! Cilt kuruluğuna karşı ne yapılabilir?

Cilt kuruluğunun belirtileri hakkında açıklamalarda bulunan Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Cildiye Uzmanı Dr. Turgay Hasan Bereket rahatsızlığın geçirilmesine yönelik de tavsiyelerde bulundu.

SAĞLIK 31.03.2022, 13:26 01.04.2022, 14:06
Duştan sonra yaşanan dökülme en büyük habercisi! Cilt kuruluğuna karşı ne yapılabilir?

Tıbbi olarak kserozis adıyla bilinen cilt kuruluğu, cildin en dış tabakasındaki epidermiste yeterli miktarda su bulunmaması sebebi ile oluşur ve oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kadınlarda ve erkeklerde eşit düzeyde görülürken yaşlı insanlarda ise daha yoğun görülebiliyor. Genel anlamda dirsekler, eller ve dudaklar cilt kuruluğundan en çok etkilenen bölgeler olarak dikkat çekiyor.

Kış aylarında daha çok görülebilir

Toplumda sıkça görülen rahatsızlık hakkında açıklamalarda bulunan Cildiye Uzmanı Dr. Turgay Bereket şu açıklamalarda bulundu:

Cilt sıcaklığın ve nemin düştüğü kış aylarında daha fazla kuruyabilme eğilimi gösterebilir. Yerden ısınma, odun sobası, şömine ya da kalorifer gibi ortam nemini azaltan faktörler cildin daha da kurumasına neden olabilir. Öte yandan sıcak su ile alınan duşlar ve yoğun klor bulunan havuzlar da kuruluğun başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Sert sabunlar ve detejanlar ciltteki nemi alarak yağı azaltıp cilt kuruluğuna neden olabiliyorlar. Yeterli düzeyde sıvı alınmaması da cildi kurutmaya neden olan diğer faktörler arasında yer alıyor. Seboreik dermatit, atopik dermatit, kontakt dermatit ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıkları olan kişilerin de cilt kuruluğu yaşama olasılıkları daha yüksektir. Cilt kuruluğu ayrıca ilaç kullanımında meydana gelen yan etkilerle de oluşabilir.

Duş aldıktan sonra cildinizin durumu kuruluğun belirtisi olabilir

Cilt kuruluğunun genel olarak geçici bir rahatsızlık olduğunu ama bazı durumlarda kronikleşerek ömür boyu devam edebildiğinin altını çizen Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Cildiye Uzmanı Dr. Turgay Hasan Bereket cilt kuruluğuna ilişkin belirtilerin genel sağlık durumu, yaş ve yaşanılan bölgeye göre değişebildiğinin altını çizerek şu sözlere yer verdi:

Özellikle duş aldıktan sonra ciltte pütürlü bir görünüm, soyulma, kaşıntı, gerginlik hissi, ince çizgiler, pullanma, döküntü, çatlak, kızarıklık ve kanamaya bağlı olarak gelişen renk değişikliği gibi belirtiler cilt rahatsızlığının en büyük belirtileri arasında yer alıyor.

Cilt kuruluğuna karşı ne yapılmalı?

Cilt kuruluğu hakkında önerilerde bulunan Bereket şu tavsiyelere yer verdi:

Duş ılık bir su ile alınmalı ve en fazla 10 dakika sürmeli. Gerekmediği sürece haftada 2’den fazla duş alınmamalı. Duş alırken sabun yerine syndet olarak adlandırılan cildin yağ tabakasına zarar vermeyen ve sert olmayan ürünler kullanılmalı. Lif ve kese kullanmamalı. Temizleyici ürünler vücuda elle sürülmeli. Duş sonrasında deri yumuşak bir havlu ile kurulanmalı. İlk 3 dakika içerisinde emülsiyonlar ve nemlendirici pomad kullanılmalı. Alkol ve kolonya gibi maddeler ve kaşıntı gidermeye yardımcı pudra ve jeller cildi kuruttukları için kullanılmaması gerekir. Derisi kaşıntıya eğilimli ve kuru kişilerin vücutlarına temas eden giysilerin pamuklu olması oldukça önemli. Öte yandan düşük nemli ve yüksek ısılı ortamlar da kaşıntıya yol açabilir.

Yorumlar (0)