Diyet yapanlar dikkat! Kolesterolü düşürüyor, kalp sağlığını koruyor

Danimarka'da gerçekleştirilen bir araştırma, vegan ve vejetaryen diyetlerin kalp sağlığı için iyi geldiğini ortaya koydu. Ortalama 40 senelik verilerin göz önüne alındığı araştırmaya göre, bu çeşitte beslenme kötü kolesterolü yüzde 10 kadar düşürüyor.

SAĞLIK 26.05.2023, 09:37
Diyet yapanlar dikkat! Kolesterolü düşürüyor, kalp sağlığını koruyor

Danimarka'da gerçekleştirilen bir araştırma sebze ağırlıklı diyetin kalp sağlığı ile bağlantısını ortaya çıkardı. Söz konusu araştırmada, 30 farklı klinik deneyin verileri bir araya getirildi. 2 bin 400 kişiye verilen vejetaryen ve vegan diyetin 40 sene sürecinde kalp sağlığına olan etkisine bakıldı.

Söz konusu araştırma, kalp krizini yükselten kandaki yağ ve kolesterol düzeylerinin düştüğünü ortaya çıkardı.

“Et tüketimi sıfırlanmamalı”

Yüksek seviyede kötü kolesterol, kan damarlarında yağ birikintileri meydana gelmesine neden oluyor. Bu durum sonucunda felç ve kalp krizi riski artış gösterebiliyor.

Sonuçları Avrupa Kardiyoloji Derneği dergisinde yayınlanan araştırma, vegan ve vejetaryen diyetlerin kötü kolesterolü yüzde 10 düşürdüğünü ortaya çıkardı. Kötü kolesterolün ana proteinini ise yüzde 14 oranında aşağı çektiği görüldü.

Araştırmacılar bu sonucun, kolesterol düşürücü ilaçların gösterdiği etkinin üçte birine karşılık olarak geldiğini ifade ediyor.

Et ve süt ürünlerinin de sağlığa faydası olduğunu aktaran uzmanlar, et bulunmayan diyetlerin sağlıklı olmadığına da işaret ediyor.

Et tüketmeyi tamamıyla bırakmamak gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, sebze ağırlıklı beslenme yapılmasını öneriyor.

Yorumlar (0)