Covid-19 virüsü beyin kanaması, inme ve böbreklerde hasar bırakabilir

Gaziantep’de yapılan ‘Enine Boyuna Vaskülitler’ adlı bilimsel toplantıda uzun süren koronavirüsün vücutta neden olabileceği hastalıklar profesör doktorlar ve uzmanlar tarafından tartışıldı. Buna göre virüsün beyin kanaması, inme, böbrek ve damarlarda hasar oluşturabileceği konuları ele alındı.

SAĞLIK 23.10.2021, 11:35 23.10.2021, 16:42
Covid-19 virüsü beyin kanaması, inme ve böbreklerde hasar bırakabilir

Gaziantep’de yapılan ‘Enine Boyuna Vaskülitler” ilgili bilimsel toplantıya alanında uzman bir çok sağlıkçı katılım gösterdi. Toplantıda vaskülit hastalığı uzman isimlerin sunumları ile anlatıldı. Hastalığın teşhisi, tedavisi ve neden olabilecek etkenler konusunda fikir alışverişi yapıldı.

Bu belirtilere dikkat

Toplantıda uzun süren koronavirüs hastalığının kan pıhtılaşmasını artırması nedeniyle hastalığa yakalanan ve atlatan hastalarda böbrek yetmezliği, inme, damarlarda hasart ve beyin kanaması gibi olumsuzlara neden olabileceğine dikkat çekildi. Konu ile ilgili tecrübelerini paylaşan sağlıkçılar, bu kişilerde yüzde simetri bozukluğu, el ve ayaklarda kuvvet kaybı, anlamada güçlük ve konuşma güçlüğü gibi belirtiler oluşması haline en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmasını önerdi.

“Bazı bulgulara dikkat çektik”

 Radyoloji Uzmanı Profesör Doktor Akif Şirikçi yapılan toplantı ile ilgili “Biz bu toplantıda özellikle genç hastalarda görmeye başladığımız inme nedenleri, tanı ve tedavisi konusunda tecrübelerimizi paylaştık. Bunun yanı sıra uzun süre boyunca geçmeyen Covid-19 hastalığının inme ile ilişkisi konusunda da bilgilendirme yaptık. Katılım çok geniş oldu. Toplantıya bölgeden ve çevre illerden bir çok meslektaşımız katıldı. Amacımız, meslektaşlarımızla bilgi alışverişi yapmak, bilgi akışını sağlamak ve riskli hastalara gösterilmesi gereken özeni temin ederek bu konuda farkındalık oluşturmak” dedi.

 Covid-19’un kan pıhtılaşmasını artırarak birçok hastalığa neden olabileceğini söyleyen Profesör Doktor Şirikçi, “Covid-19 toplumda yaygın olarak bilindiği gibi sadece bir solunum yolu hastalığı değil. Birçok probleme de neden olabilecek sistematik bir hastalık. Bugün biz bu toplantıda Covid-19’un pıhtılaşmayı artırarak neden olduğu inme hastalığının yanında vaskülit olarak adlandırdığımız damarlarda iltihap, daralma, böbreklerde hasar oluşturması ve beyin kanaması olgularını da tartışarak ele aldık” açıklamasını yaptı.  

Yorumlar (0)