Çocuklu aileler dikkat! Havaların ısınması ishal şikayetlerini arttırıyor

Hava sıcaklarının artış göstermesiyle beraber çocukların kusma ve ishal şikayetleriyle hastaneye başvuru yapma oranında artış meydana geldi. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gizem Samlı, “Mevsim sıcaklıklarında yaşanan yükseliş toksinlerin ve mikropların kolayca çoğalmasını yol açıyor. Bunun yanı sıra son zamanlarda norovirüs ve adenovirüs dediğimiz virüslere bağlı ishalleri fazlasıyla görmeye başladık. Bunun önüne geçebilmek için hijyen kurallarına uymak gerekiyor” dedi.

SAĞLIK 03.06.2022, 11:34 05.06.2022, 10:34
Çocuklu aileler dikkat! Havaların ısınması ishal şikayetlerini arttırıyor

Türkiye’nin en sıcak illerinden birisi olan Adana’da hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde yaşanmaya başladı. Adana’da termometreler son 1 hafta içerisinde öğle saatlerinde 40 derecenin altına düşmedi. Bu sebepten dolayı başta bozulmuş gıda tüketimi olmak üzere birçok sebepten dolayı çocukların kusma ve ishal şikayetleriyle hastaneye başvuru oranında artış meydana geldi. Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gizem Samlı, sıcakların artışıyla yaşanan şikayetlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

İshalin çeşitleri nelerdir?

İshal durumunun çoğunlukla birkaç gün sürdüğünü ancak alınan hastalığa göre farklılık göstereceğini belirten Dr. Gizem Samlı, “Aslında ishalin birden fazla çeşidi bulunuyor. İlk olarak akut ishal, bakteriyel veya viral enfeksiyona bağlı olarak meydana gelir. Kronik ishal ise 3-4 hafta gibi çok uzun süre devam eden ishaldir. Ciddi bir bağırsak probleminden dolayı yaşanır. Bunun yanı sıra bulaşıcı ishal dediğimiz bir hastalık çeşidi daha var. Bu problemin en büyük nedeni bozulmuş, kirlenmiş besinlerin ve suyun tüketilmesidir. Parazit, bakteri ve mikrop su veya besin yoluyla insan vücuduna rahatlıkla girebilir. Bu sebeple hijyene çok fazla önem göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.

Yetişkinlere uyarı, “El hijyenine önem gösterin”

Dr. Samlı, viral ishalin önüne geçebilmek için ellerin devamlı olarak sabunla yıkanması gerektiğine dikkat çekerek, “Yetişkinler mutlaka çocuklarına verecekleri besinleri hazırlamadan hemen önce ve sonrasında ellerini yıkamalı. Ebeveynler öksürünce, pişmemiş etlere dokununca, burnunu silince, hapşırınca, tuvaleti kullanınca ve çocuk bezlerini değiştirdikten hemen sonra ellerini en az 20 saniye kadar bir süreyle, sabunla ovalayarak yıkamalıdır” diye konuştu.

İshale sebep olan virüslerden nasıl uzak durulur?

Hava sıcaklıklarıyla beraber bakterilerin de arttığını dile getiren Dr. Samlı, “Virüs ve bakteriler, sıcak havayla beraber uygun şekilde korunamayan özellikle mayonez, krema, süt ve özellikle tavuk eti olmak üzere et ürünlerinin tüketilmesiyle vücuda giriş yapıyor. Hijyenik açıdan temiz olmayan suların tüketilmesi ve okullarda bir çocuğun hasta olmasıyla beraber diğer çocuklara da kolaylıkla bulaşabiliyor. Az pişmiş veya çiğ et ve sür ürünlerinden uzak durarak orijinal kabında satılan şişe su, meyve suyu, soda ve fermente içecekler daha çok tercih edilmeli” dedi.

Su kaybı yaşayan çocuklarda hangi etkiler görülür?

Dr. Samlı, kusma ve ishalle beraber meydana gelecek susuzluğun çocuklarda çok hızlı gelişebileceğini belirterek, “Küçük çocuklarda ve bebeklerde dehidratasyon, gözyaşı olmadan ağlama, kuru dil veya ağız, üç saatten daha uzun süre içinde alt bezinin ıslanmaması, gözlerde, yanaklarda ya da karında batma, çevreye tepki vermeme ve bıngıldakta çökme şeklinde meydana gelebilir. Bu şekilde durumlarla karşılaştığınız anda hızlı bir şekilde doktora başvurmanız gerekiyor” diye konuştu.

İshal ve kusma problemlerinde su tüketmenin önemi

Kusma ve ishal problemleri yaşandığı sürece temiz ve yeterli su alımının şart olduğuna vurgu yapan Dr. Samlı, “Et suyu, meyve suyu ve temiz içme suyu tüketimini fazlalaştırmak çocuğa iyi gelecektir. Fakat temiz içme suyunda gerekli olan elektrolitler ve tuzlar yeterince bulunmaz. Bu sebeple eczanelerden rahatlıkla satın alabileceğiniz, içerisinde elektrolitlerin bulunduğu, içme suyuna karıştırılarak verilen tozları kullanabilirsiniz. Eğer sıvı tüketmek çocuğunuz midesini rahatsız ederek kusmaya sebep oluyorsa damardan sıvı takviyesi yapılması gerekecektir” ifadelerini kullandı.

Çocuklarda temizlik eğitimi hastalığın önüne geçiyor

Çocukların hastalıkları birbirlerine çok çabuk bulaştırdığını söyleyen Dr. Samlı, “Çocuklarımızın ellerini ağızlarına çok fazla götürüyor. O sebeple özellikle anaokulu ve kreşe giden çocuklarda bu hastalıkları daha da fazla görüyoruz. Bunun yanı sıra son zamanlarda norovirüs ve adenovirüs dediğimiz bir virüs salgını yaşanıyor. Bunların önüne geçebilmek için de en çok dikkat edilmesi gereken konu el temizliği. Çocuklarımızı bu konuya dikkat etmesi için eğitimlerini bizlerin vermesi gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)