Çocuğunuzu hastalıklardan bu yöntemlerle koruyun

Çoğu zaman çocuklar kış aylarının büyük bir kısmını hastalıkla geçiriyor. Sık sık enfeksiyon geçiren çocukların yüzde 50'sinde ise enfeksiyonun belirgin nedeninin ne olduğu bulunamıyor.  Kış aylarında çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılması gerekenleri Uzman Doktor Eser Akkuş anlattı.

SAĞLIK 04.02.2020, 11:04
Çocuğunuzu hastalıklardan bu yöntemlerle koruyun

0-5 yaş arasındaki çocuklar, özellikle sonbahar ve kış mevsiminde yılda 6 ila 8 kez solunum yolu enfeksiyonu geçirebiliyor. Alt-üst solunum yolu enfeksiyonları ve orta kulak enfeksiyonlarının artışının en önemli nedenlerinden biri ise sigara dumanına maruz kalmak.

Özellikle kreş ve okul gibi ortamlarda bulunan çocuklarda yılda 6-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu ya da 1-2 kez basit gastroenterit görülebiliyor. Çoğu zaman bu durum, ebeveynlerin endişeyle doktora başvurmalarına yol açıyor. Yaygın risk faktörlerini kreş, okul gibi kalabalık ortamlarda bulunmak ve sigara dumanına maruz kalmak oluştururken, bu risk faktörleri aynı zamanda solunum yolu enfeksiyonlarının sayısını yılda 10-12'ye kadar çıkarabiliyor.


 

Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için bunlara dikkat edin

Çocuğunuzun yenidoğan döneminden itibaren bütün aşılarını yaptırın.
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini sağlayın. En az 2 yaşın sonuna kadar da anne sütü vermeye devam edebilirsiniz.
Çocuğunuza sık ve düzenli el yıkama alışkanlığı kazandırın.


Çocuğunuzun sağlıklı ve dengeli beslenmesine dikkat edin. Rafine olmuş ve raf ömrü uzatılmış paketli gıdalardan uzak durmasını sağlayarak, bol sıvı tüketmesine dikkat edin.

Yeterli, düzenli ve kaliteli bir uyku için gerekli ortamı hazırlayın.
Çocuğunuzu sigara dumanına maruz bırakmayın.
Çok mecbur kalmadıkça kalabalık ortamlara sokmayın.

Hasta çocuklardan ve hasta kişilerden çocuğunuzu uzak tutmaya çalışın.
Mevsime uygun giyinmesini sağlayın.
Yaşına uygun ve düzenli bir şekilde spor yapmasını sağlayın


 

Güçlü bağışıklık sistemi için hangi besin gruplarına yönelmeli?

Çocuğunuzun brokoli, kereviz, lahana, pazı, turp, ıspanak, sarımsak, soğan gibi sebzeler tüketmesini sağlayın. İçerdiği Omega 3 yağlarından dolayı balık tüketmesine özen gösterin.

Portakal, mandalina, limon, elma ve kivi gibi C vitamini deposu meyveler ve prebiyotik ve probiyotik içeren yoğurt ve kefir gibi besinlere de sofranızda ağırlık verin.

Çocuğunuzun karides, mantar, dana - kuzu ciğeri, somon ve ton balığı gibi besinleri haftada en az 1 kez yemesini sağlayın.

A vitamini içeren, havuç, greyfurt, kuru kayısı, Trabzon hurması, kırmızılahana, pancar, kırmızıturp, böğürtlen ve yaban mersini; E vitamini içeren kuruyemişler, zeytin, zeytinyağı; çinko içeren kırmızı et, yumurta, süt ve bakliyatları tüketmesi için özen gösterin.

Bakterilerin yayılmasını önleyerek, soğuk algınlığını engelleyen antiviral özellikteki kara mürver, kuşburnu, ıhlamur ve ekinezya gibi bitki çaylarını tüketmek de çocuğunuzun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olacaktır.
 

Yorumlar (0)