Ciddi komplikasyonlara neden oluyor: Uzmanlardan deve gribi uyarısı

Deve gribinin, nefes darlığı, öksürük, burun akıntısı ve ateş gibi etkilerle kendisini hissettirdiğini ifade eden Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uzm. Dr. Ahmet Aydın, "Birçok vakada böbrek yetmezliği ve zatürre gibi ciddi boyutta komplikasyonlar görülüyor." ifadesini kullandı.

SAĞLIK 01.12.2022, 16:37 01.12.2022, 16:39
Ciddi komplikasyonlara neden oluyor: Uzmanlardan deve gribi uyarısı

Deve gribi virüsünün ilk defa 2012 senesinde Suudi Arabistan'da görüldüğüne dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uzm. Dr. Ahmet Aydın, koronavirüs familyasından olan bu virüsün, mikroplu eşya ve yüzeyle temas edilmesi sonucu, konuşma, öksürme ve hapşırma, öksürme sırasında havaya bırakılan damlacıkların solunum üzerinden alınması ile beraber insanlara geçiş yaptığını ifade etti.

Yüzde 30 ölümle sonuçlanıyor

Deve gribine, Orta Doğu'da görülen "solunum sendromu koronavirüsü (MERS-CoV)" şeklinde isimlendirilen virüsün sebep olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ahmet Aydın, "Virüs çoğunlukla enfekte oluş develerden, deve sütünden ve etinden geçmektedir. Fakat bu virüs insandan insana da solunum yoluyla geçebilmektedir. Nefes darlığı, öksürük, burun akıntısı ve ateş, burun akıntısı semptomları ile beraber akut solunum rahatsızlığı görülmeye başlar. Bazı hastalarda kusma, bulantı ve ishal biçiminde sindirim sistemi etkileri de görülebilmektedir. Birçok kişide böbrek yetmezliği ve zatürre gibi ciddi sorunlar görülebilir ve ortalama yüzde 30 oranında ölümle sonuçlanır” dedi.

“Bütün dünyaya yayılabilir”

Virüsün aşısı olmadığına işaret eden Ahmet Aydın, “Salgının en fazla görüldüğü yerlere (Lübnan, Yemen, Kuveyt, Umman, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri) gidecek olan kişiler tehlike içerisinde. FIFA 2022 Dünya Kupası'nın Katar'da yapılması sebebiyle deve gribinin bütün dünya ülkelerine geçiş yapma ihtimali bulunuyor. Virüsün bir aşısı bulunmuyor. Hastalar gösterdikleri semptomlara göre tedavi altına alınır. Çok hafif şekilde görülebildiği gibi virüs almış olan kişilerin üçte biri yaşamını yitiriyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)