C vitamini ve sarımsak değil, Omega-3!

İngiltere'de Covid-19'a karşı 327.720 insan üzerinde ek takviyeler araştırıldı. C vitamini ve sarmısak işe yaramadı. Probiyotikler, Omega-3 ve D vitamini etkili çıktı.

SAĞLIK 03.12.2020, 08:32
C vitamini ve sarımsak değil, Omega-3!

Geçtiğimiz aylarda Amerika Birleşik Devletleri'nde kapsamlı bir araştırma yapıldı. Araştırma; D vitamini düzeyi yeterli olan insanların, Covid-19 kapma ya da virüs sebebiyle ölme olasılığının düşük olduğu saptandı. 40 yaşı aşmış hastalardan yeterli D vitamini düzeyi olan hastaların, D vitamini eksik olanlara oranla can kaybı olasılığının %51 daha az olduğu tespit edildi.

Omega-3 işe yaradı

İlk zamanlarda işe yaradığı açıklamaları C vitaminine talebi artırdı ancak uzmanlar C vitamininin tedaviye etkisinin olmadığının kesinleştiğini ifade etti.

"C vitamininin hiç yararı yok" denilmiyor. Yüksek doz C vitamini, koronavirüs ve diğer viral hastalıklarda akciğerin göreceği hasarı azaltıyor. Covid-19'un bağırsaklarda da hasara yol açtığını kaydeden uzmanlar, bağırsak sağlığını korumak ve bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin sayısını artırmak için probiyotik tavsiye ediyor.

Covid-19 ile mücadelede Omega-3'ün yeri güçlü. Yapılan kapsamlı araştırmalara göre balık etindeki Omega-3 bağışıklık sistemini tahmin edilenden çok daha fazla güçlendiriyor.

Çinkonun enfeksiyona yararı yok!

İngiltere’de koronavirüse karşı 327.720 insan üzerinde ek takviyelerin etkileri araştırıldı.

Sonuç; probiyotikler Covid-19  riskini %14, Omega-3 yağ asitleri %12, multivitaminler %13, D vitamini %9 azalttı.

Fakat, katılımcı popülasyonu sonrasında yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi dikkate alındığında, söz konusu takviyelerin her yaş aralığındaki kadınları koruduğu belirlenirken, erkeklerde aynı etki görülmedi.

Diğer taraftan C vitamini, sarımsak ve çinkonun koronavirüsün yol açtığı enfeksiyonun görülme sıklığını düşürmediği belirlendi.

Yorumlar (0)