Bipolar Bozukluk Nedir?

SAĞLIK 17.08.2020, 00:35
Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk ya da diğer ismi ile manik depresif hastalık iki uçlu duygudurum bozukluğu olarak ifade edilir. Bu kişilerde duygudurumda, sosyal aktiviteleri tamamlama yeteneğinde ve enerjide bozulmalar meydana gelir. Bir tür psikolojik hastalık olan bipolar gün içerisinde keskin inişler ve çıkışlar yaşayabilir. İnsanların yaşamında meydana gelen ruh halindeki çarpıcı değişiklikler manik ve depresif ataklar olarak isimlendirilir. Bunu yaşayan bazı insanlar maniye veya depresyona daha yakın olabilir. Bazı insanlarda ise karma epizot yani iki uç duygu durum arasında gidip gelme yani kararsız kalma yaşanabilir. Yapılan araştırmalara göre bu hastalık ve şikayetler halk arasında her 100 kişinin ortalama %1 ya da 2’sinde meydana gelir. Özellikle 15 ile 35 yaş arasında daha yaygın olarak görülürken kadınlarda ve erkeklerde aynı oranda ortaya çıkmaktadır.

Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Bipolar bozukluk belirtileri içerisinden en az üç tanesinin her gün için bir hafta ya da daha uzun süre ile görülmesi gerekir. Bunlar arasında yükselmiş duygudurum, uyku bozuklukları, konsantrasyonda azalma, artan enerji ve etkinlikler, yerinde duramama, fazla para harcama, cinsel istekte artış, yargılama kapasitesinin azalması, konuşma ve düşünmede artış, madde ve alkol kullanımında artma gibi belirtiler yer alır.

Hastalıkta atak dönemi yaşandığında ise hastalarda değersizlik hissi, karamsarlık ve umutsuzluk, kendini mutsuz ve üzgün hissetme, hayattan zevk alamama, unutkanlık, düşük enerji, konsantrasyon güçlüğü, intihar ya da ölüm düşünceleri, çaresizlik hissi, geceleri sık uyanma, fazla uyuma, iştah değişikliği gibi durumlar yaşanır.

Bipolar Bozukluk Tedavisi Var mı?

 Bipolar bozukluğun tedavisi için 2 yöntem kullanılıyor;

  • ilaç tedavisi

  • psikoterapi

İlaç tedavisi uygulanan hastalara duygudurumlarını düzenlemek için ilaçlar önerilmektedir. Bu ilaçlar antikonvülzanlar, antipsikotikler ve antidepresanlar ola bilir. Psikoterapi önerilen hastalarda ise onların günlük yaşantısını etkileyen durumların terapi yöntemiyle tedavi edilmesidir.

Bipolar bozukluğu önlemek için yeterli miktarda ve düzenli uyunmalıdır. Herkes yaşına uygun egzersizler yapmalı, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalıdır. Öfke kontrolü sağlanmalı ve nefes egzersizleri yapılmalıdır. Alkol azaltılmalı ve hatta hiç kullanılmamalıdır. Mümkün olduğunca stresli ortamlardan uzak durulmalı, doktor tarafından verilen öneriler dikkate alınmalıdır. Bu hastalığın tanısı koyulan kişilere ailesinden ve çevresinden destek gelmelidir. Çünkü hastaların hastalığı kabullenmeleri zor olmaktadır. Bu nedenle çevredeki bireylerin tedavi için destek olmaları, gerekli hallerde grup terapisine katılmaları son derece önemlidir.

Yorumlar (0)