Bilim Kurulu üyesi uyardı: Tekbiri alçak tonda yapın!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, cuma günü ibadete açılacak camilerde alınması gereken tedbirlere ilişkin, "Bizim camilerimizde duaların çoğu içten okunuyor ama özellikle 'tekbir' gibi herkesin katıldığı yüksek sesli konuşmaları alçak tonda yapmakta yarar olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı. 

SAĞLIK 28.05.2020, 11:55
Bilim Kurulu üyesi uyardı: Tekbiri alçak tonda yapın!

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri dâhilinde ibadete kapatılan camiler, 29 Mayıs günü cuma namazı ile tekrar açılıyor.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, camilerde uyulması alınması gereken önlemlere ilişkin açıklamada bulundu. 

İbadet ile dini toplanmaların en riskli faaliyetler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, "Şüphesiz kapalı bir ortam ve klima mecburen çalıştırıldığı için tedbirleri çok sıkı uygulamak gerek." ifadelerini kullandı. 

"Mesafeyi 2 metre diye düşünmekte yarar var"

Prof. Dr. Ceyhan, camilerde alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Ortak kullanılan yerlerde mümkün olduğu kadar el değdikten sonra ağza ve buruna götürmeden el temizliği yapmak. En önemlisi maske ve mesafeye dikkat etmek. Klima çalışıyorsa '1,5 metre' dediğimiz o mesafeyi '2 metre' diye düşünmekte yarar var. Malum güney bölgelerde klimasız durulmayacak zamanlar olacak. Diyanet de cuma namazlarını açık alanlarda kılınmasını istedi."

"Herkesin katıldığı yüksek sesli konuşmaları alçak tonda yapmakta yarar var"

Maskelerini çıkarmak durumunda kalabilecek imam ve müezzinlerin, konuştukları esnada 1,5 metrelik sosyal mesafeyi 2 metreye çıkarmaları hatta araya fiziksel bariyer koymaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Ceyhan, şu ifadeleri kullandı:

"Cemaatle arasına böyle bir önlem koymasında yarar var. Özellikle yüksek sesli konuşmalarda virüs yayılımı daha fazla. Damlacık daha çok çıkıyor ve virüs de ona bağlı olarak daha çok çıkabiliyor. Mümkün olduğu kadar camide az konuşmak, konuşmak gerektiğinde de çok yüksek tonda konuşmamak önemli. Mikrofon kullanılmasına teşvik etmek gerekir. Bizim camilerimizde duaların çoğu içten okunuyor ama özellikle 'tekbir' gibi herkesin katıldığı yüksek sesli konuşmaları alçak tonda yapmakta yarar olduğunu düşünüyorum. Bunun bir risk oluşturduğunu düşünerek gerekli tedbirleri almak gerekir."

Yorumlar (0)