Bilim insanı uyardı: Koronavirüsle mücadele için dizi analizi şart!

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Savlı, koronavirüsle mücadelede hangi yöntemlerin izlenmesi gerektiği konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.

SAĞLIK 30.04.2021, 11:22 30.04.2021, 18:43
Bilim insanı uyardı: Koronavirüsle mücadele için dizi analizi şart!

Sonbahar aylarında tam kapanmaya maruz kalmamak için "Covid 19 Genom Konsorsiyumu" kurulmasının ve mutasyonların dizi analizinin yapılmasının şart olduğunu ifade eden Savlı, önemli uyarılarda bulundu.

"Covid 19 Genom Konsorsiyumu kurulmalı"

 Türkiye’de mutasyonların saptanmasında önemli boşluklar olduğunu kaydeden Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Savlı, zaman içerisinde ülke içindeki mutasyon soylarının bilinmezlikte kaldığına vurgu yaptı. 

Ülke içi mutasyonların saptanabilmesi için dizi analizinin şart olduğunu belirten Savlı, "Sadece 1 yıl içinde 3 bin 650 kişi dizilime seviyemiz çok yetersiz. İngilizlerin bu sayıyı 440 bin kişiye çıkardığını düşünürsek, salgındaki en kritik durumlardan birini farkında olmadan hep birlikte nasıl gözden kaçırdığımızı da böylece görmüş oluruz. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşayan insanları yoğun bakım servislerine düşüren bu virüslerin haritaları mutlaka çıkarılmadır. Bu virüslerin hangi soylardan olduklarını bilmiyoruz. Bu kadar geniş coğrafyaya da ancak diğer ülkelerdeki gibi, genetik laboratuvarların birleştiği ulusal bir konsorsiyum analiz edebilir” dedi.

Virüsün tanımı için yüksek sayıda dizi analizlerinin şart olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hakan Savlı, "Şüpheli olguların ve aşılandığı halde aşının hiçbir işe yaramadığı entübe durumundaki olguların tümünde acilen ve mutlaka dizi analizi yapılması gerekiyor. Aksi durumda kısa bir sürede bu iş çığırından çıkabilir" diye konuştu.

Yorumlar (0)