Beklediğiniz gibi olmayabilir… Sülük tedavisinde hayati risk!

Ülkemizde oldukça popüler olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen sülük tedavisi uzman olmayan kişilerin elinde büyük bir tehlike riskler oluşturuyor. Uzmanlar, bilinçsiz bir şekilde gerçekleştirilen sülük tedavisinin yaşamı tehlikeye sokacağına dikkat çekti. Sülük tedavisi yaptırmak isteyen kişilerin bu işlemi uygulatmadan önce iyice araştırması ve dikkat etmesi gerekiyor. Peki sülük tedavisinde nelere dikkat etmeliyiz? İşte detaylar…

SAĞLIK 01.09.2022, 14:30 02.09.2022, 08:56
Beklediğiniz gibi olmayabilir… Sülük tedavisinde hayati risk!

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'da 70 yaşındaki bir kişinin hava yoluna yapışmış olan sülüğün canlı olarak çıkarılmasına dair operasyon, sülük tedavisine gözleri çevirdi. Operasyonu gerçekleştiren hekim, hastanın sülük tedavisi sırasında yediği yemeklerle o bölgeye ulaştığını söylediğini dile getirerek, yapılan işlemin yanlış sülük tedavisi uygulaması yüzünden kaynaklandığına dikkat çekti.

Geçmişte de yaşandı

Hekimin bu ifadelerine bazı uzmanlar tarafından destek verilirken bazı uzmanlar ise geçmiş zamanlarda kendilerinin de su ve gıda sebebiyle sülüğün yutulması durumuyla gördükleri hastalardan örnekler verdi.

Birçok hastalığa davetiye çıkarabilir

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp İleri Araştırmalar ve Uygulama Merkezi (GETAMER) Koordinatörü Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit, sülük tedavisi hakkında açıklamada bulunarak, “Sülüklerin 600’e yakın çeşidi vardır. Bunların sadece 15'i tıbbi alanlarda kullanılmaktadır. Şu an Türkiye’de en yaygın kullanılan 2 çeşit sülük bulunuyor. Yanlış uygulamalar sülük tedavisinde oldukça büyük etkilere neden olabilir. Sülük tedavisi hekim olmayanlar tarafından kullanılırsa ciddi enfeksiyon tehlikesi ortaya çıkarabilir.” dedi.

Bulaşıcı hastalık kapma riski oldukça yüksek

Bu tehlikelerden önde gelenlerinden bir tanesinin aynı sülüğün birden fazla kullanması olduğunu belirten Abdurrahman Koçyiğit, bu sebepten dolayı kan yoluyla geçen hastalıkların başkalarına bulaşma olasılığının arttığına işaret etti. Koçyiğit, tedaviyi uygulatan kişilerin kanama diyatezi bulunuyorsa kanamaların önüne geçilmeyeceğini, enfeksiyon, alerjik reaksiyon ve kansızlık (anemi) tehlikesinin oluşabildiğine dikkat çekti.

“Sülük tedavisi doğru yapılırsa tedavi edici özellik göstermektedir”

Şartlarına uygun şekilde tedavi uygulandığında sülüğün yararlı bir tedavi şekli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Koçyiğit, "Sülük tarafından emilen kan o bölgede tedavi sağlıyormuş gibi düşünürüz. Aslında bu durum tam tersidir. Sülüğün aldığı kan değil geri verdiği salgılar hastalar adına oldukça önemlidir. Sülüklerin 100 civarında dişi bulunmaktadır. O dişleri insanların cildine geçirdiği an da 100 kadar aktif etken madde de kana karışmaktadır. Tedavi sağlayıcı etkiler kana geçirdiği maddelerden sağlıyor." bilgisini verdi.

“Sertifikası yoksa hekime bile yaptırmayın”

Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan yönetmeliğe göre, toplamda 15 alanda sertifika sağlamak şartıyla yalnızca hekimler ile diş hekimlerinin tamamlayıcı ve geleneksel tıp kapsamında tedavileri sağlama yetkisi olduğunu aktaran Koçyiğit, bunlardan bir tanesinin de sülük tedavisi olduğunu ifade etti.

Sertifikası bulunmayan hekimlerin tedaviyi yapma yetkisi olmadığını dile getiren Koçyiğit, "Sertifikası bulunmayan ve hekim olmayan kişilerce geçtiğimiz günlerde gördüğümüz tedavi sağlanmış olabilir. Türkiye'nin şu an da en büyük sorunlarından bir tanesi budur. Hekimlikle ilgisi olmayan kişiler tarafından özellikle sülük ve kupa tedavisi fazlasıyla yapılıyor." dedi.

Yorumlar (0)