Bayram ziyaretleri olacak mı? Bilim Kurulu üyesi açıkladı!

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle Ramazan Bayramı ziyaretlerinin olup olmayacağına ilişkin, "Bunu söyleyebilmek için ülkemizin rakamlarına bakmak lazım. Elimizde iyi işaretler var ama önümüzdeki bir-iki haftayı da görelim. Bu iki haftayı da çok sıkı tutalım." dedi. 

SAĞLIK 22.04.2020, 09:44 22.04.2020, 11:27
Bayram ziyaretleri olacak mı? Bilim Kurulu üyesi açıkladı!

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

"Koronavirüsün sıcakta etkisi yitirme ihtimali yüksek"

Prof. Dr. Kara, virüsün yaz aylarında yok olup olmayacağına ilişkin, "Bu yeni bir virüs. Elimizdeki bilgiler yeni yeni oluşuyor. Virüsün yazın yaşayıp yaşamayacağını bize zaman gösterecek. Ama bazı bilimsel verilere bakınca değerlendirmeyi daha netleştiriyoruz. Bizim hücrelerimizde yaşayan bir virüsün 42 derecenin üzerindeki sıcaklıkla yaşaması zor. Virüsün 60 derecede bile yaşadığı iddiası bana kuşkulu geliyor. Koronavirüsün sıcakta etkisi yitirme ihtimali yüksek. Elimizdeki bazı veriler böyle olacakmış gibi gösteriyor. Önümüzdeki dönemde bu daha da netleşecek." ifadelerini kullandı.

"Maçlarda insanlar çok iç içe"

Maçlara ne zaman gidilebileceğine ilişkin Prof. Dr. Kara, "Maçlarda insanlar çok iç içe. O nedenle seyirciler o kadar kalabalık geldiğinde ne olur? Sporcular birbirleriyle yakın olduklarında ne olur? Bunlara yanıt verebilmek için salgının seyrine ve o sırada elimizde olacak verilere bakmak lazım. Belki bir ay sonra bu sorulara cevap vermek daha kolay olacaktır. Eğer önümüzdeki dönemde de kurallara uyarsak, gevşeme olmazsa küçük küçük başlarız, belli noktalarda açılmaya. Lokantalarımız açılabilir. Ama açık alanda… Mesafeyi arttırırız. Öyle başlarız." diye konuştu. 

"Okulların bir ay sonra açılmaları zor görünüyor"

Prof. Dr. Kara, okulların ne zaman açılacağına ilişkin, "Okullardaki ortam, çocukların nasıl gidip geleceklerini, bir araya geldiklerindeki duruma bakarak değerlendirmek lazım. Bugünkü noktada baktığımızda okulların bir ay sonra açılmaları zor görünüyor. Ama baktık çok iyi gidiyoruz, okulların haziran ortası veya temmuzda telafi eğitim olabilir mi? Ağustosta okulların yeni dönemi açılabilir mi bakmak lazım. Okullar için kesin bir bilgi vermek şimdilik zor." açıklamasını yaptı. 

"Bayram ziyaretleri için biraz daha rakamları görmemiz lazım"

Bayram ziyaretlerinin olup olmayacağına ilişkin Prof. Dr. Kara, "Bunu söyleyebilmek için ülkemizin rakamlarına bakmak lazım. Elimizde iyi işaretler var ama önümüzdeki bir-iki haftayı da görelim. Bu iki haftayı da çok sıkı tutalım. Bayramda ben annemin yanında olmayı çok isterim. Ama bunu söyleyebilmek için ülkemizin biraz daha rakamlarını görmemiz lazım. Son bir haftadan sonra son bir iki haftayı da görelim. Önümüzdeki dönemi görelim, buna cevap vermek daha kolay olacaktır. Önlemler sıkı görülebilir ama ikinci dalga yaşamamamız için bu kurallara uymamız gerekiyor." dedi. 

"Mayıs sonuna doğru basamak basamak normale dönüş başlar"

Prof. Dr. Kara, hayatın ne zaman normale döneceğine ilişkin, "Kuralları sıkı tutarsak vaka sayısında yavaş yavaş, kademeli olarak azalma olacak. Şu anki görüntü onu veriyor. Önümüzdeki 7 ile 10 gün içinde vaka sayıları küçük oynamalarla beraber 3 bin 500 ila 4 bin arasında seyredeceğini tahmin ediyorum. Sonra aşağı doğru inebilir. Mayıs sonuna doğru rakamlarda büyük düşüş olursa hayat kademeli olarak normale dönecek. Basamak basamak normale dönüş başlar." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)