Batı Nil virüsü nedir? Batı Nil virüsü belirtiler nelerdir?

Covid ve maymun çiçeğinin ardından yeni bir virüs türü bütün dünyayı korkutan hastalıklar içerisinde yerini aldı. Sivrisinek ısırıklarının neden olduğu Batı Nil virüsü, komşu ülke Yunanistan'da çok sayıda insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Batı Nil virüsü sebebiyle her 10 insandan 1'inin hayati tehlikesi bulunuyor. Peki, Batı Nil virüsü nedir? Batı Nil virüsü belirtileri nelerdir? Batı Nil virüsü tedavisi var mı? İşte yeni virüs türü ile ilgili detaylar…

SAĞLIK 08.09.2022, 11:08 10.09.2022, 08:36
Batı Nil virüsü nedir? Batı Nil virüsü belirtiler nelerdir?

Son 2 sene içerisinde virüs kaynaklı hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. Maymun çiçeği ve covid derken insanlar hastalıklardan dolayı kaygı duymaya başladı. Komşu ülke Yunanistan’da birçok kişinin hayatını kaybetmesinin ardından bütün dünya yeni bir virüs ile karşı karşıya kaldı. Batı Nil virüsü sivrisineklerin ısırması ile yayılan yeni bir virüs çeşidi. Peki, Batı Nil virüsü nedir? Batı Nil virüsü belirtileri nelerdir? İşte ayrıntılar…

Batı Nil virüsü nedir?

Çoğunlukla "Culex" türü sivrisineklerin ısırması yoluyla vücuda giriş yapan BNV'den korunmak adına mevcut durumda bir aşı bulunmamıştır. Ancak bu virüsten sivrisinek ısırıklarından kaçınarak korunabilirsiniz.

Sivrisineğin ısırmasının sonrasında kuluçka vaktinin 2 ile 14 gün arasında farklılık gösterdiği ifade edilirken, bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde ise bu sürenin 21 güne kadar ulaştığı belirtiliyor. Sivrisinekler yoluyla geçen bir virüs çeşidi olduğu için bulaşma hızı oldukça yüksektir. Batı Nil Virüsü ılıman ve tropik iklimlerde görülen bir virüs çeşididir. Tarihte ilk defa 1937 senesinde Uganda'nın Batı Nil Bölgesinde ortaya çıkmıştır. Farklı kaynaklarda da Büyük İskender'in de hayatını kaybetmesine yol açtığı ifade edilmektedir.

Batı Nil virüsü belirtileri nelerdir?

Bazı kişilerde hiç belirti göstermeyen bu virüs bazı kişilerde ise aşırı belirti gösterebilmektedir. Kuşlardan sağladıkları virüsü insanları sokmasının ardından yayan sivrisinekler Batı Nil Virüsünün yayılmasına sebep olur. Çoğunlukla yaz dönemlerinde görülmektedir. Batı Nil virüsünün belirtileri ise çoğunlukla görülmemektedir. Batı Nil virüsü belirtileri şu şekilde:

  • Deride kızarıklıklar
  • Sırt ağrısı
  • Ani ateş
  • Baş ağrısı
  • Lenf bezlerinde büyüme olarak görülür.

Daha şiddetli olgularda ise:

  • Kasılmalar,
  • Kas titremeleri,
  • Koma,
  • Zihinsel karışıklık,
  • Uyuşukluk,
  • Boynunu dik tutamama,
  • Vücut kaslarında zayıflık,
  • Baş ağrısı ile birlikte görülen yüksek ateş.

Batı Nil virüsü Türkiye’de görüldü mü?

Yunanistan yaşanan son durumun sonrasında bir açıklamada bulundu. Ülkelerinde 123 adet vaka görüldüğünü ve 11 kişinin bu virüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurmuştu. Bu durumun komşu ülkede yaşanmasının sonrasında Batı Nil virüsünün Türkiye'de görülüp görülmediği araştırılıyor. Mevcut durumda ülkemizde Batı Nil virüsüne görülmedi. Ancak Yunanistan komşu ülke olduğundan dolayı sivrisinek ısırılmalarına karşı dikkatli olunması gerektiği hususunda uyarılarda bulunuluyor. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, 2010 senesinin Eylül ayında Türkiye'de yaşayan 7 kişiye Batı Nil Virüsü teşhisi konulmuştu. Bu vakalardan sadece 3 tanesi ölümle sonuçlanmıştır.

Batı Nil virüsü tedavisi var mı?

Batı Nil virüsünün aşısı ya da kesin bir tedavisi şu an için bulunmamaktadır. Sokaklar ve caddelerde yapılacak ilaçlamalar ile sivrisineklerin oluşumu ile artışının önüne geçilebilmektedir.

Batı Nil virüsünden nasıl korunulur?

Sivrisineklerin ısırması ile bulaşan Batı Nil virüsü için ilk olarak yaz mevsimlerinde ilaçlama yapılmaya dikkat edilmelidir. Sivrisineklerin olduğu bölgelerde ve gece vakitlerinde uzun kollu kıyafetler giymek Batı Nil virüsünden korunmak adına bir alternatif olarak görülmektedir. Evlerinize sineklik takmakta sivrisineklerin dairenize girişini engelleyecektir.

Yorumlar (0)