Bakanlıktan tetanos difteri aşılarına dair açıklama

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, bir şirkete ait olan tetanos difteri aşılarının toplatılmalarını gerektirecek istenmeyen etki bildirimi olmadığını, son denetim sırasında eksiklik görülen birtakım süreçlerle ilişkili olarak komisyon kararıyla söz konusu seriye çekme işlemi uygulandığını açıkladı.

SAĞLIK 25.12.2022, 01:08 26.12.2022, 12:15
Bakanlıktan tetanos difteri aşılarına dair açıklama

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen açıklamada, kullanımda olan her aşının TİTCK (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu) Ulusal Referans Laboratuvarlarında tekrar analiz edildiği, güvenliğinden ve etkinliğinden tamamen emin olunduktan sonra insanlara uygulanana değin Aşı Takip Sistemi ile izlendiği kaydedildi.

TİTCK'nin geri çekme işlemine başlanan 'Tetadif 0,5 mililitre IM Enjeksiyonluk Süspansiyon' adlı ürünün yetişkinlere uygulanan tetanos difteri aşısı ve ülkemizde ilk aşamadan itibaren üretilen ilk aşı olduğu belirtildi.



"Aşı sorunu yaşanmayacaktır"

Üretimin her aşamasının TİTCK tarafından düzenli olarak izlendiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu aşının toplatılması gereken istenmeyen etki bildirimi olmamıştır fakat son denetim sırasında eksiklik görülen birtakım süreçlerle ilişkili olarak komisyon kararıyla bahse konu seriye çekme işlemi uygulanmıştır. Üretilen yeni aşılar, özel koşullarda takip edilerek raf ömürleri üç seneye değin peyderpey uzatılmaktadır. Bu aşının raf ömrü ise böyle bir sürecin sonunda iki seneden üç seneye uzatılmıştır. Bu durum, mevzubahis aşının raf ömrünün uzatılması işlemi değildir. Gerekli olan kontrolleri gerçekleştirilmiş, kullanıma uygun, yeterli sayıda aşı stokumuz vardır. Bu yönden herhangi bir sorun yaşanmayacaktır."

Yorumlar (0)