Taliban'dan kadınlara bir yasak daha

Afganistan'da kadınların üniversitede eğitim görmelerini yasaklayan Taliban rejimi, kadınlara yönelik olarak yeni bir karara daha imza attı. Taliban, Afganistan'da faaliyet gösteren yabancı veyahut yerel STK'ların (sivil toplum kuruluşları) kadın personel çalıştırmalarını ikinci bir duyuruya değin askıya aldı.

DÜNYA 25.12.2022, 01:31
Taliban'dan kadınlara bir yasak daha

Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman Habib, bakanlık tarafından alınan bahse konu kararın Afganistan'daki tüm STK'lere iletildiğini ve bu karara riayet edilmesi gerektiğini ifade etti. 

Habib, bu kararın yabancı kadınları kapsayıp kapsamadığına yönelik soruyu ise cevapsız bıraktı.

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen açıklamada, bu kurumlarda görev yapan kadınların Taliban yönetimi tarafından getirilen 'örtünme' kurallarına 'düzgün bir biçimde uymadığına' yönelik şikayetler alındığı belirtildi.

Söz konusu açıklamada, kadın çalışanların işlerine son vermeyen sivil toplum kuruluşlarının lisanslarının iptal edileceği bildirildi.

Yüksek Öğretim Bakanlığı, 20 Aralık tarihinde ülkedeki tüm özel ve kamu üniversitelerine ilettiği talimatla kız öğrencilerin eğitimlerine ikinci bir duyuruya değin ara verildiğini açıklamıştı. 



15 Ağustos 2021'de yönetime gelmişlerdi

Geçen sene 15 Ağustos tarihinde ülke yönetimine gelen Taliban, üniversite ve ilkokullarda kız öğrencilerin eğitim almasına müsaade etmişti.

Taliban, üniversitelerde genç erkek ve kadınların ders günlerini ayırmıştı. Kadınlar belirli günlerde eğitimlerini sürdürebiliyordu.

Kızların lise ve orta kademelerdeki eğitimlerini sürdürmesine ise müsaade edilmemişti. 

Taliban yetkilileri tarafından kız okullarının 'dini çerçevede' tekrar düzenlenip yakın dönemde açılacağını duyurmasına karşın okullar bir türlü açılamamıştı.

Yorumlar (0)