Bağışıklık sisteminin düşmana dönüşmesi: Sepsis

Bugün 13 Eylül Dünya Sepsis Günü... Vücudumuzun dostu olan bağışıklık sistemimizin adeta bir düşmana dönüştüğü sepsisi yakından tanıyalım.

SAĞLIK 13.09.2019, 10:56 13.09.2019, 11:40
Bağışıklık sisteminin düşmana dönüşmesi: Sepsis

Vücudumuzu zararlı virüslere, mikroplara ve bakterilere karşı koruyan bağışıklık sistemimizin aynı zamanda bizi ölüme götürebileceğini biliyor muydunuz? 

Bağışıklık sistemi (immün sistem), enfeksiyonlara karşı mücadele eder. Normal olmayan hücreleri yok eden ve vücudu patojen mikroorganizmalara karşı koruyan bağışıklık sistemi zaman zaman aşırı tepki veriyor. Enfeksiyonlara karşı gereğinden fazla koruma yapmaya çalışan sistem, en sonunda normal hücreleri de öldürmeye başlıyor ve vücudu yıkıma götürüyor. Bu beklenmeyen yıkıma "sepsis" adı veriliyor.

Sepsise yol açan etmenler

Karın içi enfeksiyonlar, idrar yolları enfeksiyonları ve deri enfeksiyonu sepsise neden olan etmenler arasında gösteriliyor. Özellikle 60 yaşın üzerinde kişiler ve bir yaşın altındaki çocukların sepsise yakalanma ihtimalinin yüksek olduğu söyleniyor.

Sepsisin belirtileri

Aşırı titreme, idrara çıkamama, kas ağrısı, nefes darlığı ve geveleyerek konuşma sepsisin belirtileri arasındadır.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü Sağlık Araştırmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sarp Üner de konunun zannedilenden daha önemli olduğuna değiniyor.

"Her yıl ortalama 6 milyon ölüme yol açıyor"

"13 Eylül Dünya Sepsis Günü" nedeniyle değerlendirmelerde bulunan Üner, "Sepsisin yılda en az 6 milyon ölüme yol açtığı tahmin edilmektedir" dedi.

Profesör Üner, "Birçok hastada sepsis, hastane dışından başlayan bir enfeksiyondan geliştiği için halk eğitimi, hayat kurtarmak için kritik öneme sahiptir. Sepsis şüpheli kişilerin sağlık kuruluşlarına erken dönemde yetiştirilmesini sağlamak amacıyla sağlık eğitimi ile hasta güvenliği de dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıklardan sepsise ilerleme riski konusunda halkın bilinçlendirilmesi, farkındalık yaratılması önemlidir." dedi.

Antibiyotik direnci sepsis riskini artırıyor

Antibiyotik direncinin sepsis riskini artırdığını belirten Üner, "Direncin azaltılması için antibiyotiklerin uygun kullanımının teşvik edilmesi önemlidir. Gereksiz antibiyotik kullanımını azaltan antibiyotik yönetimi programları sepsis yükünü azaltabilir." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)