Azerbaycanlı doktor Türkiye'de şifa buldu!

Reçete yazmakta sıkıntı yaşayan Azerbaycanlı parkinson hastası ve nöroloji doktoru 58 yaşındaki Tahir Qasımov, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh’ın başarılı beyin pili operasyonu ile eski sağlıklı günlerine tekrar kavuştu. 

SAĞLIK 19.07.2022, 11:11 19.07.2022, 17:53
Azerbaycanlı doktor Türkiye'de şifa buldu!

Halk arasında parkinson hastalığı, ‘titrek felç’ olarak da adlandırılıyor. 

"Beyin pili tedavisi, sevindirici sonuçlar veriyor"

Medikal tedavinin yetersiz kaldığı aşamada beyin pillerinin sevindirici sonuçlar verdiğini belirten Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER), Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, “Parkinson beyinde dopamin ismi verilen bir maddenin eksilmesiyle beliren ve genelde sonraki yaşlarda ortaya çıkan kronik nörolojik bir rahatsızlıktır. Başlangıçta parkinson hastaları, ilaç tedavisine olumlu yanıt vermekte olup, hastalığın ilerlemesi ile beraber ilaç tedavisine olumlu cevap vermeyen veya şiddetli ilaç yan etkilerine maruz kalan hastalar için beyin pili tedavisi sevindirici sonuçlar vermektedir” sözlerini kullandı. 

Azerbaycan’da özel bir klinikte görevli olan Nörolog Tahir Qasımov, 2014’te hastalığının ilk belirtilerini fark etti. Kullandığı ilaçlar titremelerini hafifletse de, bir süre sonra ilaçların yetersiz kaldığını anladı. Qasımov, o dönemki hastalık sürecini şu sözlerle aktardı: “Ailemde esansiyel tremor hastası var, ancak benden önce hiç parkinson hastası yoktu. 8 sene önce ilk hastalık belirtileri ortaya çıktı. Tedavim, ilaçlar ile bir süre daha devam etti, ancak son günlerde bulgularım giderek arttı. Yollarımız Dr. Ali Zırh ile kesişti ve Ali Bey gerekli değerlendirmeler neticesinde beyin pili tedavisi için uygun olduğumu dile getirdi. Ameliyata karar verdiğimde kendisine tam anlamıyla güvenebileceğimin farkındaydım. Bu nedenle ameliyatımı kendisinin yapmasını talep ettim ve daha sonra Türkiye’ye geldim.” 

“Reçete yazamayacak duruma geldim” 

Hastalığının günlük hayatını olumsuz etkilediğini dile getiren Qasımov, “Bir şey tutmak istediğim zaman titremelerim sebebiyle çok sıkıntı yaşıyordum. Bir doktor olarak reçete yazmakta bile çok güçlük yaşıyordum. Tutkuyla gerçekleştirdiğim işimde bile reçete yazamayacak duruma geldiğim zaman psikolojik olarak kendimi çok kötü hissettim” açıklamasını yaptı. 

Operasyondan sonra eski sağlığına kavuştuğunu aktaran Qasımov, “Konuşa konuşa yapılan bir operasyon oldu. Ameliyatın ardından kendimi çok daha iyi hissetmeye başladım. Yapmak istediğim pek çok şeyi kolaylıkla yapabiliyorum. Üstümü değiştirirken veya bardak tutarken hiçbir zorluk yaşamıyorum. Artık en önemlisi rahat bir biçimde yazı yazabiliyorum” ifadelerini kullandı.

“Ameliyatları hastalarımız ile sohbet halinde gerçekleştiriyoruz” 

Beyin pilleriyle ilgili kritik bilgiler aktaran Doç. Dr. Ali Zırh, “Tıp dilinde beyin pili ameliyatı, nöromodülasyon adı verilen, beyin içerisine konumlanan ince elektrotlar ile hastalıktan sorumlu olan bölgelere elektrik akımı uygulanarak hastalık bulgularını onarmaya çalıştığımız bir tedavi yoludur. Bu yöntem ile birlikte beyinde bulunan hedef bölgelerdeki hücrelerin aktivitelerini uyarabiliyor veya baskılayabiliyoruz. Hastalarımız ile bu ameliyatları karşılıklı sohbet şeklinde ve konuşa konuşa yapıyoruz. Beyin pili takılmış olan hastalarda ameliyattan sonraki birkaç gün beyin pilleri, poliklinik kontrolleriyle ayakta açılmakta ve 2-3 haftaya yakın bir kontrole gidip gelme aşaması neticesinde bu hastalara en uygun olacak, onlar için en çok randımanı sağlayacak pil ayarlarını elde ederek normale yakın hayatlarına kavuşması sağlanmaktadır. Beyin pili tedavisi ile Tahir Bey’de geldiğimiz bu aşama oldukça mutluluk verici. Çok sevdiği işine meslektaşımızın yeniden rahatlıkla dönebilecek olması buradaki herkesi çok mutlu ediyor” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)