ABD’nin F-16 tasarısına Bakan Akar’dan sert tepki

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi’nin Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan tasarısı hakkında açıklamalarda bulunarak, sert ifadeler kullandı. 

GÜNDEM 19.07.2022, 11:11 19.07.2022, 17:53
ABD’nin F-16 tasarısına Bakan Akar’dan sert tepki

Amerika Birleşik Devletleri ile F-16 satışı konusundaki ikili görüşmelerin sürdüğünü belirten Bakan Akar, Temsilciler Meclisi tarafından Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan tasarıya ve sürecin bu kadar uzamasına tepki gösterdi. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Akar, “Bu konuda ikili müzakereler devam ediyor. Diplomatik, askeri ve siyasi çerçevede temaslarımız sürüyor. Umut ediyoruz ki herkes aklıselim davranır. Mantıklı ve makul çözümlere ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. 

F-16 satışındaki son durumu değerlendirdi

Kabine Toplantısı’nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’ye F-16 satışı konusunda Yunanistan’ın haksız söylemler ve faaliyetler içerisinde olduğunu vurguladı. ABD Temsilciler Meclisi’ndeki tasarıya rağmen iki ülke arasındaki istişarelerin sürdüğünü belirten Bakan Akar, süreci yakından takip ettiklerini dile getirdi. 

Miçotakis hükümetini sert sözlerle eleştirdi

Açıklamalarında Yunan hükümetine de sert eleştirilerde bulunan Bakan Akar, “Maalesef Yunanistan bu konuyu uluslararası ilişkiler kapsamında izah edemeyeceğimiz bir noktaya çekiyor. Türkiye ve ABD, F-16 satışı ve uçakların modernizasyonu hususunda belli bir noktaya gelmişken, Yunanistan tarafı ellerinden ne geliyorsa seferber ederek, bu süreci sabote etmeye çalışıyor. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı. 

“Amerika Birleşik Devletleri bu tuzağa düşmemeli”

Türkiye’nin her türlü talebinin NATO kriterlerine uygun olduğunun altını çizen Bakan Akar, “Amerikan yetkililer ile yaptığımız istişarelerde, Türkiye’nin ne kadar önemli bir müttefik olduğunu her fırsatta dile getiriyorlar. NATO yetkilileri de aynı şekilde Türkiye’den, özellikle terörle mücadele konusunda övgüyle bahsediyor. Durum böyleyken, neden böyle bir karar çıkıyor? Bunun bir açıklaması yok. Küçük bir grup çıkarak iki ülke arasındaki ilişkileri bozuyor hem de ortalığı karıştırıyor. Amerika Birleşik Devletleri bu tuzağa düşmemeli” dedi. 

“Mantıklı ve makul çözümlere ihtiyacımız var”

NATO’nun gücünü muhafaza edebilmesi için üye ülkelerin de güçlü olması gerektiğine vurgu yapan Bakan Akar, “Bu düşünceye herkes samimiyetle katılıyor. Bizim ne kadar önemli çalışmalar sunduğumuzu görüyorlar. Biz de NATO çatısı altında tüm görüşlerimizi gayet açık bir şekilde dile getiriyoruz. Türkiye, son derece güçlü bir ülkedir. Türkiye, şartlı bir durumun içine çekilecek devlet değildir. Bu konuda ikili ilişkilerimiz devam ediyor. Süreci yakından izliyoruz. Diplomatik, askeri ve siyası çerçevede temaslarımız sürüyor. Umut ediyoruz ki herkes aklıselim davranır. Mantıklı ve makul çözümlere ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)