Aşırı işlenmiş gıdalar erken ölümü tetikliyor

İtalya ve ABD'de gerçekleştirilen iki büyük ölçekli ve yeni araştırmada, aşırı işlenmiş gıdaların çok fazla tüketiminin kalın bağırsak kanseri riskini ciddi ölçüde artırmanın yanı sıra erken ölüm ve kalp hastalığına sebep olduğu ortaya çıktı.

SAĞLIK 07.09.2022, 01:03 07.09.2022, 12:03
Aşırı işlenmiş gıdalar erken ölümü tetikliyor

İtalya ve ABD'de gerçekleştirilen araştırmalarda, aşırı işlenmiş gıdaların insan sağlığı yönünden çok ciddi riskleri de beraberinde getirdiği belirlendi.

Bahse konu gıdalar arasında dondurma, çörekler, şekerler, hazır kekler, kurabiyeler, asitli içecekler, patates kızartması, sosisler, hazır yemekler, dondurulmuş pizzalar, hazır soslar ve çorbalar gibi yiyecekler yer alıyor.  

Erkeklerde daha sık görülüyor

ABD'de gerçekleştirilen ilk araştırma çerçevesinde 28 yaşına değin 200 bini aşkın kadın ve erkeğin beslenme düzenleri incelendi.

Söz konusu gıdaların tüketimi sebebiyle oluşabilen kalın bağırsak kanserinin kadınlara kıyasla erkeklerde çok daha fazla görüldüğü tespit edildi.

Tufts Üniversitesi araştırmacılarından Fang Fang Zhang, bahse konu araştırmada, yoğurt gibi aşırı işlenmiş ürünlerin çok daha fazla tüketilmesinin kadın bireylerde kalın bağırsak kanserinin çok daha düşük görülmesiyle bağının bulunduğunu ifade etti. Zhang, "Az veyahut hiç şeker ihtiva etmeyen tam tahıllı gıdalar ve süt ürünleri gibi bazı aşırı işlenmiş gıdalar çok daha sağlıklı." dedi.

Araştırmada, yoğurt gibi süt ürünlerinin çok daha fazla tüketilmesinin kadın bireylerde kalın bağırsak kanseri olasılığını düşürdüğü tespit edildi.

Buna rağmen, kadınların pizza gibi bazı hazır gıdaları çok daha fazla tüketmeleri durumunda kalın bağırsak kanseri olasılığının çok daha artacağı kaydedilirken, erkeklerin çok fazla şekerle tatlandırılmış içecekler, deniz ürünleri, kümes hayvanı ve et gibi hazır ürünler tüketmeleri durumunda bağırsak kanseri ihtimalinin çok daha yükseldiği belirtildi.

Araştırmada, söz konusu gıdaları çok fazla tüketen çocukların hızla kilo aldığı gözlendi.

New York Üniversitesi araştırmacılarından Profesör Marion Nestle, pek çok çalışmada aşırı işlenmiş gıdaların kalp, kanser, obezite ve genel ölümle bağına işaret edildiğini ifade etti.

Erken ölüme yol açıyor

Bir diğer araştırma çerçevesinde ise İtalya'nın Molise bölgesinde senelerce 22 bini aşkın insan izlendi.

Mart 2005 tarihinde başlayan araştırma, beyin, kalp ve kanser hastalıkları için risk faktörlerini yorumlamak üzere gerçekleştirildi. 

Şeker ve trans veyahut doymuş yağ oranı yüksek olan gıdalar gibi besin değeri çok düşük gıdalarla aşırı işlenmiş gıdaların, erken ölüm ve kronik hastalıklar hususundaki rolünün kıyaslandığı araştırmada, her iki tür gıdaların da özellikle kalp hastalıklardan kaynaklı olarak erken ölüm ihtimalini artırdığı belirlendi.

İki tür kıyaslandığında aşırı işlenmiş gıdaların 'ölüm ihtimalini belirlemede çok önemli' olduğu aktarıldı.

Yorumlar (0)