Aşılı annelerin çocukları yüksek antikorla dünyaya geliyor

Yapılan araştırmalara göre; koronavirüse karşı aşılanan anne adaylarının bebeklerinin dünyaya gelirken aşılanmayan anne adaylarına göre çok daha fazla antikorla doğduğu anlaşıldı

SAĞLIK 24.09.2021, 09:59 24.09.2021, 17:49
Aşılı annelerin çocukları yüksek antikorla dünyaya geliyor

Amerika’da yapılan bir araştırmada, koronavirüsden korunmak için aşı yaptıran anneler bebeklerine antikorları aktarabiliyor. New York Üniversitesi’nde konuyla ilgili araştırma yapan bilim insanları dünyada yaygın olarak kullanılan Moderna veya Pfizer/Biontech aşısı yapılmış olan annelerin doğurduğu 36 bebek üzerine araştırma yaptı. Her birinden kan örnekleri alınan bebeklerin sonuçlarında; hepsinin vücudunda koronavirüse karşı savaşan antikorlarının olduğu anlaşıldı. Uzmanlara göre de; aşılar hem anne hem de bebeklerde iki hayatı anda koruyabildiğini gösterdi. Ayrıca hamileliğin ikinci yarısında göbek kordonundaki kanın antikor seviyesinin en yüksek oranda olduğu görüldü.

 Anne adayları henüz tam ikna olmadı

New York Üniversitesi’nde kadın doğum uzmanı konusunda çalışmalar yürüten baş yazar Dr. Ashley Roman, bebekler eğer antikorla doğabilirlerse dünyaya geldikleri ilk aylarda yüksek düzeyde korunabileceklerini ifade etti.

 Ayrıca, pandeminin dünya çapında etkili olmaya başladığından beri yapılan çalışmalarda çocuklarla ilgili bir tehlikeye dikkat çekildi. Çocukların covid nedeniyle ciddi oranlarda hastalanma riskinin olduğunu gösterdi. Özellikle bağışıklık sistemi kuvvetli olmayan bebeklerde riskin yüksek olduğu görüldü. Bu verilere rağmen İngiltere Halk Sağlığı Kurumu’nun araştırmalarında ülkedeki hamile kadınların aşı konusunda hala bazı tereddütler yaşadığını ve aşı yaptıranların oranının sadece yüzde 10 olduğu anlaşıldı. Amerika’da ise ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri’nin verilerine göre de hamile annelerin sadece yüzde 23’ü aşı oldu.  

Hamilelikte yan etkiye dair bir veri yok

Dünya çapında yapılan tüm araştırmalarda, Moderna  ve Pfizer/BioNTech aşıları gibi mRNA aşılarının hamile kadınlar için son derece güvenli olduğunu ve bebeklerde ölü veya kusurlu doğuma neden olmadığını da kanıtlamış oldu.

New York Üniversitesi’in yaptığı ve American Journal of Obstetrics and Gynecology Maternal Fetal Medicine’de yayınlanan son araştırmada ise; araştırmanın baş yazarı Dr. Jennifer Lighter, bebeklerin yüksek antikorla doğmasını çok heyecan verici olarak niteledi.  
 

Hamileyken virüse yakalanmak çok riskli

Öte yandan, yapılan çalışmanın yazarları hamilelik döneminde koronavirüse yakalanmaları anne adaylarının erken doğum ve düşük olasılığın olasılığının iki ile üç kat yükseldiğini belirlediklerini ve bu aşamada aşının hayati önemine vurgu yaptılar.

Yorumlar (0)