“Aşıların son kullanma tarihi geçti” iddialarına bakanlıktan açıklama…

Sağlık Bakanlığı tarafından aşıların son kullanma tarihlerine ilişkin iddialar yalanlanarak, “Aşıların süresinin geçmesi gibi bir husus söz konusu değildir.” açıklaması yapıldı.

SAĞLIK 17.12.2021, 20:54
“Aşıların son kullanma tarihi geçti” iddialarına bakanlıktan açıklama…

Sağlık Bakanlığı tarafından son kullanma tarihi geçen BioNTech aşılarının uygulandığına ilişkin iddialara dair basın açıklaması paylaşıldı.

Yapılan açıklamada, aşıların son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı kaydedildi.

“Stabilite ve raf ömrü çalışmaları tekrarlanarak yapılmaktadır”

Bakanlık tarafından yapılmış olan açıklamada şu paylaşıma yer verildi:

Sosyal medya üzerinde ve kimi basın yayın kuruluşlarında yer alan, ülkemizde son kullanma tarihi geçen BioNTech aşılarının vatandaşlarımıza uygulandığına ilişkin kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Pandemiyle mücadele dahilinde 2021 yılı Mart ayında uygulanmaya başlayan BioNTech mRNA koronavirüs aşılarının stabilite ve raf ömrü çalışmaları tekrarlanarak yapılmaktadır.

“Üretim tarihi itibarıyla raf ömrü 9 ay”

“Bu kapsamda BioNTech GmbH tarafından yapılmış olan güncel raf ömrü çalışmaları 27 Ağustos 2021 tarihinde bitirilmiştir.

Üreticinin yapmış olduğu stabilite çalışma sonuçları DSÖ, FDA ve EMA tarafından onaylı Paul Ehrlich Enstitüsü’nce onaylanan ve 10 Eylül 2021 tarihinden öncesinde üretilip etiketlenen BioNTech mRNA aşıları da dahil olmak üzere söz konusu aşıların raf ömrü, üretim tarihi itibarıyla 9 aya yükseltilmiştir.

Bakanlığımız tarafından Paul Ehrlich Enstitüsü’nün aşıların raf ömrünü uzatan onayı doğrultusunda Aşı Takip Sistemi üstünden gerekli olan güncelleme işlemleri bitirilmiştir.

-80 derecede muhafazası yapılan aşıların etiketlerini değiştirme işlemi, soğuk zincirin bozulmasına sebep olacağından mümkün değildir. Aşıların son kullanma tarihlerin geçmesi gibi bir husus söz konusu değildir. Rahatlıkla vatandaşlarımız aşılarını olabilirler.

Yorumlar (0)