Aşı için yeni kararlar: 4. doz aşı yapılacak mı?

Dünya genelinde artan delta mutasyonu vakalarına karşı önlem alan ve bu sebeple aşılamada yeni bir dönemi başlatan Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanları ile öncelikli gruplara 4. aşı hakkını getirirken 15 yaş üstündekilere de aşı hakkı tanıdı. Ayrıca 12 yaş üstünde olup da kronik rahatsızlığı bulunan gençlere de aşı uygulanabilecek. 

SAĞLIK 16.08.2021, 17:43 17.08.2021, 13:10
Aşı için yeni kararlar: 4. doz aşı yapılacak mı?

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında maske, mesafe ve temizliğin yanında aşının önemini de sürekli vurgulayan Sağlık Bakanlığı, dünya genelinde ve Türkiye’de artan delta mutasyonu vakalarına karşı yeni bir uygulamayı yürürlüğe koydu. 



Sağlık çalışanlarına 4’üncü aşı vurulacak 

Türkiye’de aşılamanın başlamasıyla birlikte 2’şer doz Sinovac aşısı vurulan ve sonrasında 3’üncü dozun tanınmasıyla birlikte Sinovac ya da BioNTech aşılarından birini vurdurmak için hak kazanan sağlık çalışanlarına 4’üncü aşı hakkı tanındı. Öncelikli gruplar olarak belirlenen kronik hastalığı bulunan ve yaşlı kategorisinde yer alan hastalara da tanınan 4’üncü aşı hakkı ile birlikte delta mutasyonuyla etkin mücadele hedefleniyor. 



12 yaş üstüne aşı hakkı tanındı 

Eylülün ilk haftasında okulların açılacağını sürekli olarak vurgulayan Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa hareket ederek aşılama yaşını düşürdü. Yeni programa göre 12 yaş ve üzerinde olup da kronik hastalığı bulunan herkes aşı olabilecek. Ayrıca 15 yaş ve üzerindekiler de kronik hastalığı olup olmamasına bakılmaksızın aşılanabilecek.  

Sağlık Bakanı Koca'dan 4. doz açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından bir açıklama yaptı ve 4. doz aşı söylentilerine açıklık getirdi. Özel seyahat için istenmesi haricin ek bir aşıya gerek olmadığını açıklayan Fahrettin Koca, bugünden itibaren 2 doz mRNA aşısı veya 3 doz inaktif aşı yaptırmış kişinin ek bir doz aşı yaptırmasına gerek olmadığını ve bu tarz bir tıbbi gerekliliğin de olmadığını ifade etti. Yalnızca bazı ülkelere girişte belirli aşı türlerinin kabul edildiğine dikkat çeken Koca, söz konusu ülke düzenlemelerine uymak amacıyla 2 doz mRNA aşısı olmayı isteyen kişiler için özel bir düzenlemeye geçildiğini, özel seyahat için istenmesi haricinde ek bir aşıya gerek olmadığını açıkladı. 

Yorumlar (0)