Tacikistan, Afganistan Cumhurbaşkanı Gani'yi yalanladı! 

Taliban’ın Kabil’e girmesiyle birlikte “kan dökülmemesi için” ülkeden ayrıldığını açıklayan Eşref Gani’nin Tacikistan’a kaçtığı yönünde iddialar bulunuyordu. Tacikistan Dışişleri Bakanlığı ise bu haberleri jet hızıyla yalandı. Eşref Gani’nin ülkeye hiçbir yolla giriş yapmadığı belirtildi. 

DÜNYA 16.08.2021, 10:30 16.08.2021, 11:01
Tacikistan, Afganistan Cumhurbaşkanı  Gani'yi yalanladı! 

Afganistan’da tüm vilayetleri aldıktan sonra son olarak dün sabah saatlerinde Kabil’in de kontrolünü ele geçiren Taliban, ülke tahtını tamamen ele geçirdi. 34 vilayetten 31’inin ele geçirilmesinin ardından ise Eşref Gani, kimseye açıklama yapmadan sınır dışına çıkmıştı. 



Sınır dışından ilk açıklama geldi 

Bazı basın mensupları ve Taliban yetkilileri, Eşref Gani’nin Tacikistan’a gittiğini belirtmişti. Ülkeyi terk eden Eşref Gani ise sessizliğini sosyal medya hesabı üzerinden bozdu. “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Sevgili yurttaşlar’ Bugün zor bir seçimle karşı karşıya kaldım. Ya saraya girmek isteyen silahlı Taliban ile yüzleşecektim ya da son 20 senedir hayatımı, onu korumaya ve beslemeye adadığım ülkeyi terk edecektim. Ülkeden ayrılmamam halinde çok sayıda kişi hayatını kaybedecekti. Başkent Kabil harap olacaktı ve 6 milyon nüfusu olan şehirde büyük bir felaket yaşanacaktı.” 



“Taliban, beni devirmek için Kabil halkına saldıracaktı” 

Eşref Gani: “Taliban, beni devirmek için tüm Kabil’e ve Kabil halkına saldıracağını açıkça belirtmişti. Kan dökülmesini önlemek için ülkeden ayrılmaya karar verdim. Taliban, silah ve kılıç yargısını kazandı. Şimdi ise yurttaşlarının benliğini, mülkünü ve onurunu korumaktan sorumlu. Fakat tarih boyunca kaba kuvvet, kimseye meşruiyet kazandırmamıştır. Taliban, artık yeni bir tarihi sınavla karşı karşıya. Ya Afganistan’ın onurunu ve adını koruyacak ya da başla ağlara ve yerlere öncelik verecek. Şu anda ülkedeki pek çok tabaka ve insanın geleceğe dair inancı kalmamış durumda ve herkes korku içinde.” 

Afganistan halkına hizmet etmeye her daim devam edeceğini belirten Eşref Gani hakkındaki iddialar karşısında Tacikistan, suskunluğunu bozdu. 



“Eşref Gani, ülkemize giriş yapmadı” 

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı, Eşref Gani’nin ülkelerinde bulunduğu iddiaları karşısında jet hızıyla açılama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada Eşref Gani’nin Tacikistan hava sahasına girmediği, Afganistan’dan gelen ve Gani’yi taşıyan herhangi bir uçağın ülke topraklarına iniş yapmadığı belirtildi. Açıklamada ayrıca ne Eşref Gani’den ne de Afganistan’dan böyle bir talebin gelmediği aktarıldı.  

Özbekistan da açıklamada bulundu 

Afganistan’ın Taşkent Büyükelçiliği yetkilisi de bir yazılı açıklama yaparak Eşref Gani’nin Özbekistan’da olmadığını belirtti. 

Yorumlar (0)