Araştırma: Daha fazla süt yağı tüketen kişilerin kalp hastalığı riski daha düşük

Uluslararası bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada, süt yağını daha fazla tüketen kişilerin, az tüketenlere oranla daha düşük kardiyovasküler hastalık tehlikesine sahip olduğu açıklandı.

SAĞLIK 23.09.2021, 17:39
Araştırma: Daha fazla süt yağı tüketen kişilerin kalp hastalığı riski daha düşük

Uluslararası bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, fazla süt yağı tüketen kişilerin kalp hastalığı tehlikesinin daha düşük olduğu ortaya çıktı.

“Süt yağı tüketen kişilerin kalp hastalığı riski daha düşük”

Dünyanın en yüksek süt üretim ve tüketiminin yaşandığı ülkelerden olan İsveç’te 60 yaşındaki 4 bin 150 kişi üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmada, bu kişilerin kanlarındaki süt ürünlerinde yer alan belirli yağ asidi ölçüldü.

Ortaya çıkan sonuçta, fazla süt yağı tüketenlerin, diğerlerine oranla daha düşük kardiyovasküler hastalık tehlikesine sahip olduğu aktarıldı.

Araştırmayı yapan ekip, ardından İsveç’teki sonuçları Birleşik Krallık, Danimarka ve ABD’den toplam 43 bin kişiyi kapsayan 17 farklı çalışma ile birleştirerek, bu bulguları diğer popülasyonlarda da doğruladı.

Çalışmaya ilişkin açıklama yapan Sydney'deki George Küresel Sağlık Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olarak görev yapan ve makalenin kıdemli yazarı olan Matti Marklund, "Bulgular süt yağı dışındaki etkenlerden kısmen etkilenebilse de, çalışmamız kendi başına süt yağının herhangi bir zararı olduğunu ortaya koymuyor” açıklamasını yaptı.

“Bu ilişki, oldukça tuhaf”

Marklund, "En yüksek süt yağı seviyesine sahip olanların, en düşük KVH (kardiyovasküler hastalık) tehlikesine sahip olduğunu ortaya koyduk” sözlerini kullanırken, “Bu ilişki oldukça tuhaf fakat süt gıdalarının ve yağlarının tam sağlık etkisini anlamak için daha çok çalışmaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

“Süt yağından kaçınmanın iyi seçim olmadığını gösteriyor”

George Enstitüsü'nde araştırmacı olarak görev alan baş yazar Kathy Trieu, "Çalışmamız, süt ürünlerinden kaçınmanın ya da süt yağını azaltmanın kalp sağlığı için en iyi seçim olmadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı. Trieu, "Süt ürünleri doymuş yağ bakımından zengin olsa da, diğer pek çok besin bakımından da zengin olduklarını ve sağlıklı bir diyetin parçası olabileceklerini bilmek önemlidir. Bununla beraber kabuklu yemişler, deniz ürünleri ve tropikal olmayan bitkisel yağlardaki gibi diğer yağlar, süt yağlarından daha çok yarara sahip olabilir" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)