A vitamini hastalıklarla savaşıyor

A vitamininin çeşitli hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu ifade eden Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, "Bu vitamin, kemik dokusunun ve üreme sisteminin gelişmesine yardım ediyor. Antioksidan gibi çalıştığından çeşitli kanser türleri ve yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı da etki gösterebiliyor." diye konuştu.

SAĞLIK 15.12.2019, 17:58
A vitamini hastalıklarla savaşıyor

A vitaminin görme, büyüme, üreme, embriyo gelişimi, kan yapımı, bağışıklık sistemi ve doku hücresi farklılaşmasın gibi alanlarda oldukça önemli olduğunu belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, A vitaminiyle ilgili çok önemli bilgiler verdi. A vitaminin hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, bu vitaminin aynı zamanda kemik dokusunun ve üreme sisteminin de gelişimine katkıda bulunduğunu anlattı.

"Eksikliği böbreklere zarar veriyor"

A vitaminin bir antioksidan gibi çalıştığını ve bu özelliği sayesinde çeşitli kanser türleri ile yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı da etki ettiğini belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu şunları söyledi:

“A vitamini gözlerin karanlıkta normal olarak görmesine ve alacakaranlığa alışmasına yardımcı olur. Bağırsak ve deri gibi epitel doku yapımı, gelişimi ve korunmasında da görev yapar. A vitamini yetersiz tüketildiğinde kişilerin böbreklerinde ve sindirim organlarında bozukluklar meydana gelebilir. Solunum ve üreme sistemi ile sindirim sisteminde, ağız, mide, ince bağırsaklarda ve idrar yollarındaki deri ve dokuların sağlıklı kalmasına yardım ederek enfeksiyonlara karşı koyan bir vitamindir.”

A vitamini bakımından zengin besinler...

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, organizmanın iki kaynaktan elde edilebildiği A vitamininin retinol formunun, hayvansal kaynaklı karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı ve yumurta gibi besinlerde bolca bulunduğunu, bunun dışında ise bitkisel besinlerden de elde edilebileceğini ifade etti. Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, "A vitaminin ön maddesi bitkilerin ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürmelerine yardımcı olan bir çeşit paradigma olan karotenoittir. Karotenoitten dolayı bu besinler kırmızı, sarı ve koyu yeşil renkler alır. Portakal ile birçok koyu yeşil yapraklı sebzeler A vitamini bakımından zengindir. En çok havuç, kış kabağı gibi sarı ve turuncu renkli besinlerde ve yeşil yapraklı sebzeler ile kayısı, şeftali ve bunun gibi sarı ve turuncu meyvelerde bulunur." diye konuştu.

Ne kadar alınmalı?

Günlük güvenilir alım seviyesinin 10-13 yaş arası çocuklarda 600 mcg, kadınlarda 700 mcg, erkeklerde ise 900 mcg olması gerektiğini belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yiyeceklerden yeterli miktarda alınsa bile çölyak hastalığı, kistik fibrozis ve bunun gibi hastalıklar kişide mevcutsa A vitaminin emilimi yeterli miktarda gerçekleşemeyeceğinden eksikliğine rastlanabileceğini ifade etti.

Yorumlar (0)