2,5 yıl sonra ilk defa! Amasya'nın “Mavi köyü” Gökpınara da ulaştı

Covid-19 pandemisinin başladığı günden bu yana alınan önlemler sayesinde herhangi bir vaka görülmeyen Amasya’nın ilçesi olan Taşova’ya bağlı Gökpınar köyünde virüse ilk yakalanan kişi köy muhtarı oldu.

SAĞLIK 29.07.2022, 10:09 29.07.2022, 17:11
2,5 yıl sonra ilk defa! Amasya'nın “Mavi köyü” Gökpınara da ulaştı

Gökpınar köyü muhtarı Metin Şahin, Amasya'da 50 nüfuslu 32 hanesi bulunan “mavi köy” olarak isimlendirilen yerleşime Covid-19’un gelmemesi adına canla başla uğraşıyordu. Ancak tam 2,5 senenin sonrasında mavi köyde ilk defa Covid-19 tespit edildi. Metin Şahin bu olayın sonrasında “Mavi köyümüze nazar değdirdiler” dedi. Virüse yakalananlar arasında ise, Muhtar Şahin ile beraber 5 kişi daha bulunuyor.

“Aşı sayesinde hafif geçirdim”

Edinilen bilgilere göre, pandeminin Türkiye’de etkisini göstermeye başladığından bu yana çok fazla mücadele verdiklerini aktaran Şahin, “İnsanlara dezenfektan ve maske dağıttık. Her hafta düzenli şekilde ateş ölçümleri yaptık. Pandemi başlayalı 2,5 sene oldu, bizim köyümüze hiç uğramadı. Kurban Bayramı’nda bu virüs bize de ulaştı. İlk defa covid vakasıyla karşı karşıya kaldık. Yapılan aşıların yararını gördük, ben toplamda 6 kez aşı vuruldum. Aşı olmak beni korudu diyebilirim. Virüsü çok hafif şekilde geçirdim. Hiç aşı vurulmayan kişilere sesleniyorum, gidip aşı olsunlar. Bu hastalıktan kaçış yok” dedi.

“Tedbirleri azalttık, virüs ortaya çıktı”

2,5 senelik süre içerisinde “mavi köy” ismiyle anıldıklarını ifade eden Şahin, “Biz bu şekilde anılmaktan gurur duyuyoruz. İnsanlar temizlik kurallarına uymalı. Maske, mesafe, temizlik ve dezenfektan kullanmalılar diyorum yani. Geçtiğimiz zamanlarda köyümüze İstanbul’dan gelenlere karşı çok sıkı önlemler alıyorduk. Tedbirleri azaltma zamanında biz de serbest bıraktık. Şimdi de benimle birlikte köyümüzde vaka olarak dört kişi daha bulunuyor. Ne yazık ki mavi köyümüze nazar değdi" şeklinde konuştu.

“İstanbul’dan gelenler bulaştırmış olabilir”

73 yaşındaki köy sakini Sedat Gündüz ise, “Muhtarımız bizi salgından koruyabilmek adına önlemler aldı. Buradan muhtarımız şifalar diliyorum. Aslında çok fazla dikkat ediyorduk, ancak yine de oldu. Bayram vesilesiyle İstanbul’dan gelenler oldu. Düşüncem o ki onlar gelmiş olabilir. Normalde birbirimize mesafeli durmalıyız. Yani öpüşme, sarılma gibi böyle şeylerin yapılmaması gerekiyor. Bu virüsle mücadelede en başta aşı geliyor. Bizim mavi köyümüzde 2,5 senedir virüs görülmedi. Biraz da nazar değdi diyebiliriz" diye konuştu.

Yorumlar (0)