ABD’nin Çin malı anti-casus dronları

ABD İçişleri Bakanlığı 800’den fazla dronun olduğu filoyu, olası casusluk, baraj gözetimi ve acil durum yardımları için görevlendirdi.

ÖZEL HABER 01.11.2019, 12:03 01.11.2019, 13:23
ABD’nin Çin malı anti-casus dronları

Wall Street Journal’ın raporuna göre ABD İçişleri Bakanlığı’nın temelde Çin’e karşı casusluk önlemi almak için kurduğu filodaki 800 dronun tamamı Çin malı veya Çin’den ithal edilmiş parçalardan oluşuyor.

Çin Hükümetine veri gönderebilirler

ABD İçişleri Bakanlığı yetkilileri, çoğu Çin’in DJI adlı dron üreticisinin ürünü olan dronların, Çin hükümetinin istihbarat organlarına ve hackerlarına siber saldırı yapmak üzere veri gönderme kaygısını taşıdıklarını bildirildi. Bunun sadece siber saldırı ile kısıtlı kalmayabileceğini, ulusal güvenlik için risk oluşturabilecek diğer kaygı verici Çin girişimlerine de kaynak sağlayabileceği aktarıldı.

Dünyanın en büyük ticarî dron üreticisi DJI aslında ABD ve Çin arasında geçen “ticaret savaşında” kara listeye girmiş firmalar arasında olduğu biliniyor. DJI yetkilileri bu ironik durumdan duydukları endişeyi Wall Street Journal’a e-mail ile açtı. “Biz… bu gelişmeyi öğrendiğimiz için hayal kırıklığına uğradık. ABD İçişleri Bakanlığı ile yaklaşık 15 aydır çalışıyoruz. Bağımsız siber güvenlik uzmanları, NASA-“Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı” uzmanları ile bu proje için etkileşimli çalıştık. Bu güveni oluşturabilmek için hiçbir eksik kapı bırakmadan tüm etkileşimi sağladık.” ifadelerini kullandı.

ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı, 2017 yılında Çinli dron üreticisi DJI için, “ABD’nin hassas verilerini toplama kabiliyetine sahip olan ve bu kabiliyeti her an geliştiren hükümeti hedef alan firma” olduğunu aktarmıştı.

Filonun yeniden ele alınması gerekiyor

ABD’nin İçişleri Bakanlığının resmî kolu; Çin malı dronların casusluk yapabileceğini, kritik bölgelerdeki altyapıya zarar verme ihtimalinden dolayı filonun yeniden ele alınması gerektiğini bildirdi.

Doğal kaynaklar gözlemleniyor

İçişleri bakanlığı dronları, federal bölgeleri sürdürmek için ve doğal kaynakları korumak için kullanıyor.
İçişleri Bakanlığının görevlendirdiği 800 dron; baraj gözlemleme, nesli tükenmekte olan türleri korumada, yangın, sel gibi acil durumlarda da görevler alıyor.

Dron casusluğu “Drona non grata

İnorganik bir robot olan Dron’un işleyeceği bir suçunun failinin sorumlusunun kim olacağı, “ticarî savaşa” konu olan dronların uluslararası hukukta nasıl yer bulacağı “dron teorisi” kapsamı altında tartışılmaya devam ediyor. Casus bir dronun diğer bir devlet içinde görev alması, diplomatik statüsü olan bir yabancının casusluk eylemi halinde yakalanmaları genellikle sınır dışı edilmelerine ve statüsünün “persona non grata’ya-(istenmeyen kişi)” dönüşmesiyle biliniyor. Peki, uluslararası ilişkiler literatüründe dron nasıl bir tabir alabilir? Gelecekte “drona non grata-(istenmeyen dron)” gibi bir tabir uluslararası ilişkiler literatüründe yer alacak mı?

Yorumlar (0)