Volkswagen'den dizel skandalına ilişkin yeni adım

Alman otomobil devi Volkswagen, Ohio eyalet mahkemesinin, araç üreticisine dizel manipülasyonu sebebiyle federal kanunlar dışında yaptırımlar uygulayabileceğine yönelik kararını gözden geçirmesi adına ABD Yüksek Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

OTOMOTİV 02.09.2021, 00:57
Volkswagen'den dizel skandalına ilişkin yeni adım

Ohio Yüksek Mahkemesi, 29 Haziran tarihinde, eyaletin, ABD federal düzeyinde halihazırda karara bağlanan cezaların ötesinde sistematik egzoz gazı manipülasyonu için araç üreticisine karşı yaptırımlar uygulayabileceği yönünde karar vermişti.

Ohio Yüksek Mahkemesi, dizel skandalında Ohio'da ifade edilen iddiaların federal düzeydeki 'Temiz Hava Yasası' ile telafi edilemeyeceği yönünde karar vermiş, Alman üretici, 'dizel' skandalında olası yaptırımlarla ve daha yüksek para cezaları ile karşı karşıya kalmıştı.

Volkswagen cephesi ise dizel skandalında yeni iddiaların, firmanın ABD'de 'Temiz Hava Yasası'nı ihlal ettiği için ödemek durumunda kaldığı cezalar ve tazminatlarla telafi edildiği düşüncesinde.

İddiaları kabul etmişti

Alman otomobil devi, mahkemeye, Ohio'daki iddiaların firmaya günde 350 milyon dolara (yaklaşık olarak 3 milyar lira) veyahut önümüzdeki senelerde toplamda 127 milyar dolara (1 trilyon 51 milyar 560 milyon lira) mal olabileceğini kaydetti.

ABD Çevre Koruma Ajansı, Eylül 2015 tarihinde, firmanın emisyon testlerini manipüle ettiğini ve dizel araçlarının, normal düzeyinin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini açıklamıştı

Dünya çapında milyonlarca dizel motorlu aracının emisyon testlerinde manipülasyona sebep olan yazılım kullanıldığını kabul eden Volkswagen, ABD'deki mahkeme tarafından yüksek miktarda para cezasına çarptırılmıştı. Firma, emisyon skandalının sebep olduğu davalarda 20 milyar doları (yaklaşık 166 milyar lira) aşan ödeme yapmak durumunda kalmıştı.

Dizel skandalı, Almanya'da otomobil üretim üssü imajına zarar verdiği için sert bir dille eleştirilmişti.

Yorumlar (0)