Saksıda bile yetişiyor: Yılda 150-200 bin TL kazandırıyor

Aksaray'da devlet desteğinden yararlanarak tıbbi aromatik bitkiler ve mor çilek üreten Havva İnanç, çevre kent ve ilçelere satış yapıyor.

TARIM 02.09.2021, 01:19 02.09.2021, 13:14
Saksıda bile yetişiyor: Yılda 150-200 bin TL kazandırıyor

Eskil ilçesinde ikamet eden bir çocuk annesi 43 yaşındaki İnanç, 5 yıl evvel Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Genç Çiftçi Projesi'ne başvurusunun kabul görmesiyle 12 dekarlık bir alana tohumunu Çin'den temin ettiği tıbbi aromatik bitkiler ve mor çilek ekti. İnanç, ardından çeşitli kurslara katılarak eğitimler aldı.

İnanç, tarlasında melisa, şeker otu, mor çilek, pepino, safran, kırlangıç otu, çarkıfelek, aronya ve peygamber süpürgesi gibi bitkileri üretiyor. 

İnanç, basın mensuplarına, 2010 yılında Çin'de ikamet eden bir Türkmenistan vatandaşıyla tesadüfen tanıştığını, çilek tohumunu onun vesilesiyle Aksaray'a getirttiğini aktardı.

"Yıllık getirisi 150-200 bin lira"

İlk yıl üründe istedikleri verimi alamayınca düş kırıklığı yaşadığını fakat yılmadığını ve çileği ekmeyi sürdürdüğünü ifade eden İnanç, şöyle konuştu:

"Şu anda çok sayıda fidenin sahibi oldum ve akıllı tohum üretimine geçtim. Mor çilek bitkisi Meksika kökenli. Diğer çileklere nazaran farklı bir aroması var, görünüm olarak da çok farklı. 12 dekarın yüzde 60'ında mor çilek üretimi yapıyorum. Yıllık 5-8 ton arasında ürün alıyorum. Masrafları çıktıktan sonra yılda 150 ila 200 bin lira arasında kar kalıyor."

"Bir kadın istediği her şeyi yapabilir"

İnanç, bu yaz döneminde mor çileğin üretimine ek olarak fide ve tohum satışı da yaptığını, taleplere ise yetişmekte zorlandığını dile getirdi. 

Aile ekonomisine katkıda bulunmak isteyen kadınlara mor çilek üretimini öneren İnanç, "Bu bitki evin balkonunda bile yetişir. Güneş ışığı ve suyu çok seviyor. Bir kadın istediği her şeyi yapabilir. Toprak her şeyin karşılığını fazlasıyla veriyor." şeklinde konuştu. 











Yorumlar (0)