Türkiye dönüşüyor! Fosil yakıtlı araçlara bağımlılığı azaltacak dev adım...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından sağlanan verilere göre Türkiye, büyük şehirlerinden başlamak üzere büyük bir değişim içine girdi. Batı bölgesindeki elektrikli araç ve şarj istasyonu sayısı, orta kesimlere doğru yayılmaya devam ederken 6 bin elektrikli araç, 3 bin şarj istasyonu olduğu belirtildi. 

OTOMOTİV 28.12.2021, 10:00 28.12.2021, 14:06
Türkiye dönüşüyor! Fosil yakıtlı araçlara bağımlılığı azaltacak dev adım...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye’nin elektrikli araca geçiş sürecinde derlenen son verileri paylaştı. Şarj altyapısı ve elektrikli araçların ülkenin batı kesimlerinde hızlıca yayıldığı gözlemlenen verilere göre orta kesimdeki iller de dönüşümden etkilenmeye başladı. EPDK tarafından düzenlenen çalışmalardan derlenen ülke verileri, düzenlenen çalıştay ile ilgililerle paylaşıldı. 



3 bin şarj istasyonu sınırı aşıldı 

Elektrikli araçların şarj edilmesi için kullanılacak olan istasyonların sayısı 3 bin 457’ye ulaştı. Bunların 818 kadarını özel kullanım amaçlı şarj üniteleri oluşturdu. Bu ünitelerin toplam gücünün 76 bin kilovat olduğu belirtildi. Ülkedeki mevcut şarj ünitelerinin dağılım tablosuna göre ünitelerin çoğu İstanbul’da ve önemli bir kesimi de İzmir ile Ankara’da bulunuyor. Kalan üniteler batı ve iç kesimlerde yoğunlaşmış durumda. Şarj istasyonlarının dağılımı yapılırken elektrikli araç sayısı ile şehirde etkili olan trafik yoğunluğu dikkate alınıyor. 



Elektrikli araç sayısı 6 bini buldu 

İstanbul’da şu anda 3 bin 496 adet elektrikli araç bulunuyor. İstanbul’dan sonra ikinci sırada bulunan Ankara’da 555, üçüncü sırada bulunan İzmir’de de 441 adet elektrikli araç kullanılıyor. Diğer araçlar ise çeşitli şehirlere dağılmış durumda.  



İstanbul, birinci sırada yer alıyor 

Elektrikli araç sayısı ve şarj ünitesi sayısı bakımından İstanbul, listenin ilk sırasında yer alıyor. İstanbul’u ise Ankara ve İzmir izliyor. Diğer en yoğun iller arasında ise Antalya ve Muğla geliyor. Türkiye’nin doğu kıyıları haricindeki hemen hemen tüm şehirlerde en az 1 adet elektrikli araç ve şarj ünitesi bulunuyor. 

Yorumlar (0)