Markaların logoları ve anlamları

Otomobil firmalarının kullandığı logolar ve bunların anlamlarını sizler için derledik.

OTOMOTİV 01.12.2019, 17:54 08.07.2022, 22:46

Alfa Romeo

Alfa Romeo amblem tasarımı, İtalya'nın Milano şehri ile ülkenin soylu ailesi Visconti etrafında dönüyor. Anonima Lombardo Fabbricca Automobili'nin kısaltması olan Alfa ile beraber kullanılan Romeo kelimesi, Romeo ve Juliet'teki tarihî Romeo isminden geliyor. Logodaki kırmızı haç soyluluğu, beyaz zemin halkı ve köylüleri simgeliyor. Taç giymiş engerek yılanı ise soylu Visconti ailesi'nin armasından özenle seçilmiş bir unsur.

Audi

Eski Almancada anlamı "Dinle!" olan "Horch", Latincede aynı anlama gelen Audi'yi kendi markası olarak kullanmaya başladı. 1932 senesinde Audi, Auto Union'ı oluşturmak üzere Horch, DKW ve Wanderer şirketleri ile birleşti. Auto Union'ın kullandığı birbirine bağlı dört halka bugün Audi'nin logosu olarak kullanılıyor.

BMW

BMW'nin logosundaki mavi ve beyaz renk, Almanya'nın Bavyera eyaletinden geliyor. 1929'dan bu yana uçak ve motor üreten BMW, ambleminde de üretime uygun lastik içinde dönen pervane figürüne yer veriyor. Daha sonra araba üretimine başlayan BMW arabalarında da aynı logoyu kullanmayı tercih etti.

Chrysler

Chrysler şirketinin kurucusu ve sahibi Walter Chrysler'in isteği üzerine, 1998 yılından sonra üretilen Chrysler modellerine 20'li yıllardaki eski amblem takılmaya başlandı. Amblemdeki daireler lastiği, şimşekler ise hızı simgeliyor.

Citroen

Citroen'in yaptığı ilk araçların yüksek hızlarda bile savrulmadığı öne sürülürken bu iddiayı savunan adamın oğlu araçlardan birini kullanır ve çok kötü bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeder. Askeriyede çavuş rütbesinde olan oğul için Citroen araçlarında bu logo kullanılmaya başlar.

Fiat

Fiat, 1899 yılında Giovanni Agnelli tarafından Torino'da kuruldu. Şirket ismini Torino İtalyan Otomobil Fabrikası anlamına gelen "Fabbrica Italiana Automobili Torino" kelimelerinin baş harflerinden alıyor.

Ferrari

İngilizce'de nalbant anlamına gelen Ferrari adını kurucusu olan Enzo Ferrari'den alıyor. 1923 senesinde İtalyan Kontesi Francesco Baracca, Enzo Ferrari'ye bir at maskot hediye eder ve böylece Ferrari markasının amblemi de at simgesi olur. Logodaki kırmızı ve sarı renk, firma sahibinin yarışa olan sevgisini ve Modena şehrine olan aşkını temsil ediyor. Logo üzerindeki S ve F harfleri Scuderia Ferrari anlamına geliyor.

Ford

Ford ismini Henry Ford'dan alıyor. Mavi plaka üzerine süslü harflerle yazılı Ford, nostaljik bir geçmişi anımsatıyor. 1930'ların ortasında geçici bir süreliğine Köln Katedrali yer alsa da Ford'un amblemi 1903 yılından bu yana kullanılıyor.

Honda

Honda'nın ismi kurucusu olan Soichiro Honda'nın soyadından geliyor. Amblemin anlamıysa bilinmiyor. Ancak internetten küçük bir araştırma yapıldığında Honda'nın Soichiro'nun adından daha fazlasını temsil ettiğini doğruluyor. Honda, aslında "orijinal pirinç çeltiği" anlamına geliyor ve bu yönüyle Japon kültürünün önemli bir parçasını teşkil ediyor.

Hyundai

Kore dilinde Hyundai şimdiki zaman, asri zaman anlamındadır. Logosunda ise markanın baş harfine yer veren Hyundai, aynı zamanda gizlenmiş olarak satıcı ve müşteri arasındaki samimiyeti de ifade ediyor.

Maserati

Maserati adı Alfieri, Bindo, Carlo, Ettore ve Ernesto adlı beş kardeşin soyadından geliyor. Markanın logosu ise kardeşlerin doğduğu Bologna'da bulunan fıskiyeli havuzdan ilham alınmış. Rönesans döneminden kalma havuz, denizlerin tanrısı Neptün'e ithaf edilmiş ve Neptün'ün sembolü üçlü çatal logo olarak seçilmiş.

Mercedes-Benz

Zarafet anlamına gelen Mercedes’in hikayesi 1897 yılında Fransa’nın Nice kentinde başlıyor. Dönemin en güçlü girişimcilerinden Emil Jellinek Daimler fabrikasını ziyaret edip otomobillerden birini satın alıyor. 2 yıl sonra da 23 beygir gücünde başka bir araç satın alan Jellinek bu araca kızı Mercedes'in adını verir ve Nice'te yapılan yarışta birinci olur. Başarılı iş adamı Daimler'e 36 otomobil siparişi daha verir, koşulu ise otomobillere Mercedes isminin verilmesidir. Araçlar üretilir ve Jellinek hepsini satar. Bu başarıdan etkilenen Daimler, Jellinek ile anlaşır ve üreteceği araçlara Mercedes adını koymaya karar verir. 1926 yılındaki Karl Benz'in şirketiyle birleşilmesi sonucu şirket bugünkü Mercedes-Benz ismini alıyor.

Mazda

Bugüne dek 5 kere amblemi değişen Mazda sembolizme takıntılı bir marka olarak dikkat çekiyor. Mazda'nın ruhunu temsil eden "M", uçuşta kanatların bir görüntüsünü çağrıştırıyor ve Mazda'nın geleceğe doğru uçuşunu sembolize eder. "M" nin merkezindeki "V" harfi yaratıcılığı, canlılığı, esnekliği ve Mazda tutkusunu temsil ediyor.

Subaru

Subaru logosundaki altı adet yıldız, Taurus takımyıldızındaki bir yıldız kümesi olan Pleiades'e bir referans ve Subaru, Taurus'un Japon adı olarak göze çarpıyor.

Bu altı yıldızın Japon gökyüzünde görülmesi oldukça kolay ve nesiller boyunca yolcuları yönlendirmiş durumda.

Mitsubishi 

Mitsubishi logosu, nakliye şirketi Tsukumo Shokai'nin kurucusu Yataro Iwasaki ve Tosa Beyliği'ndeki Yamanouchi ailesinden geliyor. Ailelerin armaları üç kestane yaprağı ve üç meşe yaprağı idi ve bunların birleşimiyle Mitsubishi'nin amblemi ortaya çıkmış. 1870'lerden beri kullanılan amblem disiplini, centilmenliği ve samimiyeti simgeliyor.

Opel

Adını kurucusu Adam Opel'in soyadından alan Opel, ilk başlarda dikiş makinaları üretiyordu. Opel,1899 yılında araba üretmeye başlıyor ve ambleminde tekerlek içinde şimşeğe yer veriyor. Amblemdeki tekerlek güveni, şimşek ise hızı simgeliyor.

Volvo

Volvo, Mayıs 1911'de yeni bir SKF rulman serisi için kullanılmak üzere bir marka olarak tescil edilmiştir. Latince "volvere" kelimesinden gelen marka kısa bir süre sonra tüm rulman ürünleri için marka olarak kullanılmaya karar verildi. 

Şirketin logosu demir için kullanılan eski bir kimyasal sembol. Bu logo, Batı kültürünün en eski ideogramlarından biri ve modern tasarımı tasvir etmeyi amaçlıyor.

Porsche

Porsche logosu, Alman bayrağının renklerini, şirketin bulunduğu Stuttgart şehrinin adını, gücü ve hızı göstermek için bir atın resmini içeriyor. Atlar da Stuttgart'ta yetiştirilir ki Stuttgart hâlihazırda hara anlamına geliyor. Logoda kullanılan arka plan, Güneybatı Almanya'da başkenti Stuttgart olan eski bir devlet olan Württemberg'in armasından geliyor.

Rolls-Royce

Rolls Royce logosundaki iki R harfi, şirketin adındaki iki R'den başka bir şey değil. Şirketin ismi o kadar güçlü ki başka bir şeye ihtiyaç duyulmamış.

Skoda

Skoda'nın daire içindeki kanatlı ok, hayal etmeyi, itina göstermeyi, hız ve ilerlemeyi tasvir ediyor.

SAAB

İsveçli araba üreticisi amblemde firmanın merkezinin bulunduğu Schonen eyaletinin amblemindeki taç giymiş 'anka' kafasına yer veriliyor.

SEAT

Seat, 90'lı yıllarda Volkswagen ile birleşmesinin ardından, VW amblemi üzerine prestij, dinamiklik ve ilericiliği simgeleyen büyük S harfini yerleştirdi.

Renault

Renault baklava şeklinin bulunuşu 1930'lu yıllara dayanıyor. Renault, klasik ve durgun şekli ile geleceği tasvir ediyor.

Toyota

Bu logonun kesişen ovalleri, Toyota ve müşterileri arasındaki güvenin sembolü ve ovallerde Toyota'nın tüm harfleri yer alıyor. Toyota, logodaki beyaz alanın gelecekteki sınırsız potansiyelin bir ifadesi olmasını istiyor.

Üç elips, müşterinin kalbini, ürünün özünü ve sürekli genişleyen teknolojik gelişmelerle beraber gelecekteki sınırsız fırsatları tasvir ediyor.

Aston Martin

Aston Martin, eskiden Martin ve Bamford Limited olarak adlandırılıyordu. Şirket spor otomobil üretmeye karar verdiğinde, hızı ön plana çıkarmak için logoyu bir kanat deseni etrafında temel aldı.

Peugeot

Peugeot'un esas işi testere ve testere levhalarıydı. Bir aslan gibi 'güçlü' sloganıyla satılan bu ürünlerdeki aslan amblemini Fransızlar, daha sonra ürettikleri arabalarda da kullanmaya başladı.

Volkswagen

Şirket 77 yıl önce 28 Mayıs 1937'de Almanya'da "Gesellschaft zur vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH" adı altında kuruldu. Ancak markanın tarihi 1933'e uzanıyor. Berlin'deki bir otomobil fuarında Adolf Hitler, insanlar için uygun fiyatlı bir araba fikrini dile getirdi. Bu araç fikri, otoban inşa etme fikrini desteklemek için yapıldı. İki fikir el ele ilerledi ve "halkın otomobili" Volkswagen o günden beri -belki Türkiye için geçerli olmasa da- hâlen uygun fiyatlı otomobiller üretmeye devam ediyor. Volkswagen'in ilk logosu bir gamalı haç sembolü şeklinde tasarlanmış Nazi bayrağını tasvir ediyordu. Ayrıca bu sembol aynı zamanda "Ginfaxi" olarak adlandırılan Nordik bir sembolü andırıyordu. Bugünküne en yakın logo ise Porsche mühendisi Franz Xaver Reimspiess tarafından 1948 yılında tasarlandı.

Yorumlar (2)
arel 3 yıl önce
çekilin
SAIT 3 yıl önce
XEŞÎK