Lüks otomobillere gümrük engeli… Milyonlarca liralık araçlar aylarca bekletiliyor

Türk iş insanları tarafından Avrupa’dan satın alınan lüks sınıftaki, sıfır araçlar Yeşilköy Otomotiv Gümrüğünde, akıl almaz sebeplerle 6 aydan fazla bir süredir bekletiliyor.

OTOMOTİV 13.06.2022, 16:25 14.06.2022, 11:56
Lüks otomobillere gümrük engeli… Milyonlarca liralık araçlar aylarca bekletiliyor

Türk iş insanları Avrupa'daki yabancı satıcılardan ve otomobil fabrikalarından satın aldıkları lüks otomobilleri, Yeşilköy Gümrüğü'nden 6 aydan önce çıkartamıyorlar. Avrupa ülkesinden gümrük çıkış işlemi yapılmış AB maliyesine kayıtlı araçları, ''Ankara'ya soralım'', “Mukim değil” ve “Gerçek değil” gibi akıl almaz bahanelerle uğraştıran Yeşilköy Otomotiv Gümrüğü yetkilileri, 1 hafta içinde yapılması gereken işlemleri aylarca uzatıyor.

Uzun süre bekleyen araçlar eskimeye başlıyor

6 ayı geçen bu gecikme arabaların gümrükte eskimesine yol açıyor. Bunun yanı sıra Türk iş adamlarının parasını ödeyerek millileştirdikleri milyonlarca euroluk araçların Türkiye'ye kayıtlanarak, otomobil fiyatının en az 2 katı kadar alınacak vergilerden devletin mahrum kalmasına sebep oluyor.

Bu uygulamanın tek bir nedeni olabilir

Türkiye'den otomobilleri satın alan firmalar ve kişiler, akıl almaz sebeplerle yapılan engellemenin, gümrük yetkililerinin resmi distribütörlerle iş birliği yapmasından dolayı yaşandığını dile getiriyor. Resmi yoldan ticaret yapan distribütörlerin, görevliler ile müfettişler üzerinde tesir ederek, devletin ve milletin zararına sebep olduğu iddia ediliyor. Yeşilköy Otomotiv Gümrüğünde bekletilip, aylarca çıkış verilmeyen yüzlerce lüks araç, milli servetin eskitilmesi ve serbest piyasa koşullarının oluşmasına engel oluşturduğu da ifade ediliyor.

İşlemlerin tamamlanması otomotiv piyasasını rahatlatacak

Vatandaşın yetkili otomobil satıcılarının kararına kaldığını belirten özel ithalatçılar, lüks arabaların belirlenen liste fiyatlarının çok üstünde, el altından ikinci el gibi almak zorunda kalıyorlar. Otomobillerin gümrükten düzenli geçmesi ve eskiden yapıldığı gibi 1 hafta içerisinde işlemlerin tamamlanarak Türkiye’ye sokulması ile beraber, otomotiv piyasasında da fiyat istikrarı ve rahatlama da oluşabilecek.

Devlet vergi almada gecikme yaşıyor

Bunların yanı sıra araçların resmi ithalatçı firma ve gümrüğe esas bedeli sorularak gümrük belgeleri oluşturuluyor. Bu nedenle devletin ne şekilde gelirse gelsin, aracın giriş fiyatı resmen belli olduğu için bir zararı söz konusu olmuyor. Fakat gümrükte 6 ay kadar bekletilen otomobiller sebebiyle devlet, milyonlarca lira ödeme yapılan bedelin yaklaşık 2 katı kadar Motorlu Taşıtlar ile Katma Değer ve Özel Tüketim Vergisi, tahsil etmesinde de gecikme yaşanıyor.

Kaliteli araçlar el altından satılıyor

Türkiye içerisinde kaliteli otomobillerin bayi satışları da el altından gerçekleştiriliyor. Belirlenen tarifelerin üzerinden cip krizi sebep gösterilerek bu satışlar devam ediyor. Halen vazife başında olan bazı eski gümrük bürokratlarının FETÖ ile bağlantılı olması da bu konu da dikkat çekiyor. 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra yaptıkları paylaşımları ispatlanan kişilerin aktif olarak görevde bulunması, sosyal medyada gündemden düşmüyor.

Yorumlar (0)