Koronavirüs arası sona erdi, fiyatlar rekor kırdı!

"Covid-19" ismi verilen koronavirüs salgını sebebiyle Çin'de üretime ara veren Fiat Chrysler, General Motors, Audi ve Toyota peş peşe tekrar üretime başladıklarını duyurdu. Bunun üzerine otomobillerde kullanılan paladyum fiyatları ons başına 2 bin 681 doları geçerek tüm zamanların rekorunu kırdı. 

OTOMOTİV 19.02.2020, 10:40
Koronavirüs arası sona erdi, fiyatlar rekor kırdı!

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve "Covid-19" ismi verilen koronavirüs sebebiyle ülkede üretime ara veren otomobil üreticileri, salgına ilişkilerin kaygıların azalması üzerine üretime tekrar başlamaya karar verdi. 

Bunun ardından paladyum fiyatları ons başına 2 bin 681 doları geçerek tüm zamanların rekorunu kırdı. 

Peş peşe duyurdular

Koronavirüs salgınına yönelik kaygıların azalmasıyla beraber Fiat Chrysler Automobiles N.V., General Motors Co. ve Toyota Motor Corp. peş peşe ara verdikleri üretimi tekrar başlattıklarını duyurdular.

Fiat, Çin'de bulunan iki fabrikasından birinde üretimin başladığını belirtirken, ikincisi fabrikasında da çok yakında başlayacağını kaydetti. 

Bu hafta Toyota'nın fabrikalarında tek vardiya sistemiyle üretime başlandı. General Motors'un sözcülerinden biri, şirketin Çin'de bulunan 15 fabrikasında üretimin tekrar başlatılması amacıyla çalışmaların yürütüldüğünü bildirdi.

Audi AG firması tarafından yapılan açıklamada, Çin'de üretimin tekrar başladığı duyuruldu. 

Paladyum ne işe yarıyor?

Paladyumun yarısından fazlası katalitik konvertörlerde kullanılıyor. Böylece otomobil egzozunda bulunan zararlı gazların (karbon monoksit, hidrokarbonlar ve azot dioksit ) yüzde 90'ı daha az zararlı maddeler (karbondioksit, azot ve su buharı) haline geliyor.

Öte yandan paladyum,  dişçilik, elektronik hidrojen arıtma, ilaç, yeraltı suyu arıtımı, kimyasal uygulamalar, mücevherler ve beyaz altın üretiminde kullanılıyor.

Yorumlar (0)