İngiltere savaştan beri böyle daralma görmedi!

İngiltere'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle sıfır araç satışları yıllık bazda yüzde 97 oranında daraldı. Satışların düşmesiyle veriler İkinci Dünya Savaşı dönemiyle karşılaştırıldı.

OTOMOTİV 05.05.2020, 15:51 05.05.2020, 17:23
İngiltere savaştan beri böyle daralma görmedi!

İngiltere'de Covid-19 salgınının yarattığı krizden dolayı fabrikaların ve satıcıların kapanmasıyla sıfır otomobil satışları nisan ayında yıllık bazda yüzde 97 düştü ve 1946'dan beri en düşük seviyeye geriledi.

Araba satışlarındaki düşüş, en az yüzde 7'lik bir çeyrek daralması beklenen İngiliz ekonomisi üzerinde daha fazla baskı oluştururken, Motor Üreticileri ve Tüccarlar Derneği'ne (SMMT) göre Nisan ayında satışı yapılan 4 bin 321 aracın da yüzde sekseninin şirketlere satıldığı ortaya koyuldu. Yıl sonu için 1,68 milyon araç satış tahmininde bulunan dernek, bunun son 30 yılın en düşük seviyesinde olacağını kaydetti. Dernek daha önce Ocak ayında yaptığı açıklamada 2,25 milyon satış gerçekleşeceğini duyurmuştu.  

SMMT CEO'su Mike Hawes, "bu en kritik sektörü güvenli bir şekilde yeniden açmak ve bastırılmış talebin yeniden canlandırılması İngiltere'nin ekonomik yenilenmesini hızlandırmak için anahtar rol oynayacak" dedi.

SMMT'ye göre, İngiltere'nin en büyük ihracat kalemi olan otomobil endüstrisi, Covid-19 salgını nedeniyle 8 milyar sterlinden (9.94 milyar dolar) daha fazla para kaybetti.

En çok Tesla satıldı

Sektördeki üretim bu yıl şimdiye kadar yüzde 14 düşerken satışlar ise yüzde 43 oranında geriledi.

Normalde Ford, Volkswagen ve Vauxhall'ın hakim olduğu İngiltere otomobil pazarında, Nisan ayında en çok satılan 658 adet ile Tesla Model 3 oldu.

2020'de 4 bin 321 adet 1946'da 4 bin 44 

İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sadece birkaç ay sonra, Şubat 1946'da, İngiltere'de sadece 4 bin 44 yeni araba satılmıştı.

Bazı fabrikalar açılıyor

Yüksek değerli ancak düşük hacimli lüks markalar Rolls-Royce ve Aston Martin bu hafta fabrikalarını yeniden açmaya başladı. Ancak daha büyük ölçekli üretim, Jaguar Land Rover ve Mini'nin üretime Mayıs sonunda başlaması bekleniyor.

Nissan tarafından işletilen İngiltere'nin en büyük otomobil fabrikasının, Haziran ayına kadar üretime başlamayacağı açıklanmıştı.

Yorumlar (0)