İkinci el araç fiyatlarında dikkat çeken düşüş

Yıl boyunca artış gösteren ikinci el araç fiyatlarının son zamanlarda yüzde 3 ila 10 arasında düşüş gösterdiğini söyleyen MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, araç satın almak isteyenler için bu zamanın uygun bir dönem olduğunu ifade etti.

OTOMOTİV 22.12.2020, 14:36 23.12.2020, 16:07
İkinci el araç fiyatlarında dikkat çeken düşüş

Koronavirüsten dolayı otomobil pazarı eski günlerine dönmeye çabalarken ikinci elde fiyatlar artmaya devam ediyor. Son dönemlerde ikinci el araç pazarı için bir durgunluk yaşanıyor.

Kasım ayında tüketiciler hem sıfır hem de ikinci el araç alımı için beklemeye koyuldu. Bu sebeple ikinci el araç satışlarında fiyat düşüşleri yaşandı.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, bu seneye ilişkin ikinci el araç piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Araç pazarı yüzde 18,9’luk büyüme yaşadı”

Senenin ilk 10 ayı için 5 milyon 671 bin 444’ü otomobil, 1 milyon 434 bin 484’ü ise hafif ticari olacak şekilde 7 milyonun üzerinde aracın el değiştirdiğini söyleyen Erkoç, “Pandeminin olumsuz etkilerine karşın ikinci el araç pazarının geçtiğimiz seneye göre yüzde 18,9’luk bir büyüme gösterdiğini görüyoruz. İkinci el araç pazarı için bu senenin 8.7 milyon adet ile kapatmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Fiyatlarda düşüş var

Erkoç, salgından dolayı sıfır araçların teminine dair yaşanan problemlerin sene boyunca ikinci el araç fiyatlarının artışına neden olduğunu fakat kasım ayı itibarıyla fiyatlarda bir düşüş yaşandığını söyleyerek, senenin son dönemi girilen bugünlerde fiyatların kısmen düşmeye başladığını söyledi.

“İkinci el araç almak için en uygun zaman”

Salgının da etkisiyle birlikte araçların üretimi ve tedarik zincirlerine ilişkin yaşanacak belirsizliklerden dolayı fiyatlarda değişiklik olabileceğini söyleyen Erkoç, “Şu anda ikinci el araç satın almak isteyen kişiler için en uygun zamandayız.” dedi.

“Fiyatlar yüzde 3 ila 10 arasında düşüş gösterdi”

Sene sonu itibarıyla sıfır araçtaki arz talep dengesinin sağlanabilmesinin ve bayilerden yapılan yeni yıl kampanyalarının ikinci elde fiyatların geri gelmesini sağladığına dikkat çeken Erkoç, pandemiden dolayı ekonomiye ilişkin yaşanan problemlere rağmen ikinci elin araç sektörü sene boyunca bir gelişme yaşadı. Bu da fiyatlarda bir spekülatif artışları beraberinde getirmişti fakat şimdi fiyatlarda yüzde 3 ila 10 arasında bir düşüş görüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Fiyatlar tekrar yükselebilir”

Gelecekteki aşılama çalışmaları ve vakaların düşüşüyle beraber ikinci el için de talebin artacağını düşündüklerini söyleyen Erkoç, “Talepte olabilecek bir yükseliş, geçtiğimiz yaz boyunca yaşandığı gibi bir fiyat artışını da beraberinde getirebilir.

Bununla beraber 2021 senesinde pandemi sürecinin devamına ilişkin otomotiv firmaların olası bir üretim kısıtlaması olması durumunda fiyatlar tekrar artışa geçebilir. Bundan dolayı araç satın almak isteyenler varsa bu dönem en uygun dönem.” dedi.

Yorumlar (0)