İkinci el araç fiyatları 2 yıl sonra ilk defa düştü: Fakat uzun sürmeyecek!

Durmadan yükselen fiyatlar ile kredi erişimde yaşanan sıkıntıların ardından otomotiv piyasasında meydana gelen yavaşlama, fiyat rakamlarına da yansıdı.

OTOMOTİV 11.08.2023, 15:10 12.08.2023, 10:56
İkinci el araç fiyatları 2 yıl sonra ilk defa düştü: Fakat uzun sürmeyecek!

Ticaret Bakanlığı tarafından 6 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen yönetmelik değişikliği ile ikinci el otomobil pazarında hızla yükselen fiyatlara karşı harekete geçildi.

İkinci el araç satış fiyatını üretici firma belirleyecek

Yeni yönetmelik değişikliği ile beraber, 15 Temmuz tarihinden itibaren ikinci el araçların üretici firma tarafından önerilen satış fiyatının üzerinde ilana çıkması 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklandı.

Düzenlemeyi ihlal eden kişilere 300 bin TL’lik para cezası uygulanması kararlaştırılırken, söz konusu bu kapsamda şimdiye kadar 35,4 milyon TL’li para cezası kesildi.

İki yıl sonra fiyatlar ilk kez düştü

Cardata tarafından paylaşılan verilere göre, ikinci el araç fiyatları ağustos ayı itibari ile düşüşe geçti. Buna göre, ağustos ayı başından şimdiye kadar ikinci el araç fiyatları ortalama yüzde 3 oranında düştü.

Böylece, pandemi döneminin etkilediği Eylül 2021’den şu ana kadar ikinci el araç fiyatlarında ilk kez düşüş yaşandı.

Fiyat düşüşünün nedenleri

Konuya ilişkin açıklama yapan Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın, fiyatlarda yaşanan düşüşün nedenlerini şu şekilde özetledi:

Seçimden şimdiye kadar ikinci el araç satışlarında bir düşüş vardı. Söz konusu düşüş hala devam ediyor. Satışlardaki daralma ise temmuz ayı sonu itibari ile fiyatlara yansıdı. Bu durumda birkaç majör etken var.

Birinci neden; sıfır araçlarda pandemiden şu ana dek önemli bir sorun olan bulunurluk problemi önemli ölçüde azaldı. Sıfır araç bulamayan vatandaşlar, ikinci el araca yöneliyor bu defa da araçların fiyatları artırıyordu. İnsanlar şimdi sıfır araç bulabildiklerinden dolayı ikinci el araca talep biraz azalıyor. Alım gücünün düşmesi ise fiyatları aşağı çekiyor.

EBS Danışmanlık tarafından paylaşılan verilere göre de ikinci el otomobil satışları bu sene ilk defa haziran ayında düştü. Satışlar Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yaklaşık yüzde 18 oranın düşerek, 710 bin adette kaldı.

"Fiyatlardaki düşüş uzun sürmeyecek"

İkinci el otomotiv sektörü temsilcilerinden Otomerkezi CEO’su Muhammed Karakaş da Eylül 2021 tarihinden bu yana ikinci el otomobil fiyatlarında ilk defa düşüş yaşandığını belirterek, şu şekilde konuştu:

Ağustos ayında ikinci el otomobil fiyatlarında başlayan düşüşün 15 Eylül tarihine kadar devam edeceğini öngörüyoruz. Bu tarihten sonra da yaz bitiyor, zaten kur da duracak gibi gözükmüyor. Kur 1-2 TL yukarı kıpırdar. Öyle olunca da düşüş durağanlaşır.

Yorumlar (0)