Çip krizinden sonra otomotivde üretimi aksatacak bir gelişme daha: Magnezyum krizi

Magnezyum üretiminin büyük bir bölümünü elinde bulunduran Çin'de yaşanan enerji krizi, dünya genelindeki otomotiv üretimini ciddi anlamda etkileyebilir. 

OTOMOTİV 27.10.2021, 09:16
Çip krizinden sonra otomotivde üretimi aksatacak bir gelişme daha: Magnezyum krizi

2021’in başlarında otomotiv sektörünü ciddi oranda etkileyen küresel çip krizinin etkileri sürerken, Çin'den gelen bir yeni kriz daha kapıda.

Otomotiv sektöründe magnezyum krizi

Çin, dünya genelindeki magnezyum üretiminin yüzde 85'ine yakınına ev sahipliği yapıyor. Ülkede yaşanan enerji krizi, magnezyum üretimini de ciddi anlamda etkiliyor.

Bir ay önce Çin yerel yönetimi, 50 magnezyum tesisinden 35 tanesinin, sene sonuna kadar kapatılmasını gerektiğini ifade etti. Bu sebeple otomotiv sektöründe yeni bir magnezyum tedarik sorunu ortaya çıktı.

Fiyatlar artıyor

Yıl başından bu yana fiyatı ikiye katlanan magnezyum, alüminyum alaşım üretimi için oldukça gerekli olan bir hammadde.

Bu alaşım, direksiyon milleridnen şanzımanlara, yakıt deposu kapakları ve koltuk çerçevelerine kadar birçok alanda kullanılıyor.

Uzmanlar, üç ay içinde oksitlenmeye başlaması sebebiyle magnezyumun stoklanması zor bir ürün olduğunu belirtiyor.

Bu sebeple magnezyum talebinin yüzde 95'ini Çin'den sağlayan Avrupa'daki otomobil stokları, 2021’in sonuna kadar bütünüyle tükenebilir.

Yarı iletken tedariğindeki problemlerin küresel otomotivde 210 milyar dolar gelir kaybına yol açacağı belirtiliyor. Fakat işin içine bir de magnezyum krizi dahil olursa, hasar daha ciddi boyutlara varabilir.

Yorumlar (0)